Bygga nytt men också sälja!

Tore Vestergård

Ett allmännyttigt bostadsföretag som Älmhultsbostäder måste både våga satsa genom att bygga nya lägenheter, men också våga ta beslutet att sälja av befintliga lägenheter. När vi bygger nytt blir det fler som ges möjlighet att flytta in i en lägenhet i Älmhult. När vi säljer blir lägenheten kvar i Älmhult, det blir en ny fastighetsägare.

Nyproduktion i kv. Kvarnen

De allra flesta som står i vår bostadskö önskar en mindre lägenhet, helst i centrum av Älmhult. I kv. Kvarnen, mellan Hantverksgatan och Eriksgatan, kommer vi med start under våren 2018 börja bygga 4 stycken 3-våningshus, totalt 48 lägenheter.  Ett attraktivt läge, endast några minuters promenad upp till butiker och service. Nära tågstation och busstorg. På varje hus bygger vi en takterrass, en frizon för avkoppling och umgänge.

Nyproduktion i kv. Haganäs 3

Våra vackra moduler vid Vattentornet kommer vi att ersätta med 4 stycken ännu vackrare 4-våningshus. 78 lägenheter i storlek från 1 rum och kök till 3 rum och kök - kommer att kunna erbjudas de som önskar bo nära centrum, men även nära Haganässkolan och Handelsområdet vid IKEA.

Båda projekten kommer att byggas parallellt, med byggstart våren 2018 och färdigställande ca 2 år senare. Redan nu kan man anmäla sitt intresse till någon av lägenheterna.

Säljer 197 lägenheter

Under året har vi arbetat med en process kring försäljning av fastigheter, i syfte att frigöra kapital för att kunna bygga nytt. Bostadsaktiebolaget Syd-Kusten kommer per den 1 mars nästa år bli ny ägare till kv. Falken, kv. Vråken 1 och kv. Vråken 2. Syd-Kusten är etablerade i Älmhult sedan de köpte merparten av EWJ fastigheter för några år sedan.

I nästa nummer av Angeläget, som kommer under våren 2018, presenterar vi mera utförligt om fastighetsaffären kring försäljning och hur vi kom fram till varför just dessa hus var lämpliga att sälja - och varför Syd-Kusten var den bästa köparen.

Viktigt att veta för dig som hyresgäst

Som boende i en hyresrätt gäller hyreskontraktet med exakt samma villkor även om fastigheten säljs och där kommer en ny ägare. Hyran och andra villkor är oförändrade. Samma lagstiftning och regler gäller oavsett om fastighetsägaren är ett allmännyttigt bolag som ÄBO eller en privat fastighetsägare.

Vårda befintliga fastigheter

Att bygg nytt är viktigt, men att vårda befintliga lägenheter och  fastigheter är också av största vikt. Många av er har sett - och hört om - att vi byter värmeväxlare i flertalet av fastigheterna. Vi vill säkerställa att ni som hyresgäster alltid har en komfortabel inomhusklimat. Alla hyresgäster i kv. Markus 2 och kv. Markus 3 har fått nya vitvaror lagom till jul. Garagen på kv. Maskrosen målades under hösten. I kv. David har vi skiftat samtliga lås.

Liksom för nyproduktion gör vi en underhållsplan för vad som skall underhållas och renoveras de kommande åren. Samtidigt känner ni till att vi varje dag kommer och åtgärdar de fel och brister som kan uppkomma just i din lägenhet eller fastighet.

Vi har också under hösten haft en översyn gällande samtliga parkeringsplatser. Plockat ner en del träd som riskera falla. Många av er har fått en ljusare lägenhet och bättre utsikt. Till våren kommer vi också att plantera en del nya träd.

Pensionärer och ungdomar

Vi har regelbundet träffar med pensionärsorganisationerna SPF och PRO för att efterhöra deras syn kring bostäder och bostadsområden, de har t. ex. varit med i dialogen om att bygga i kv. Kvarnen. Under hösten tog vi ytterligare ett steg i vår dialog med tänkbara hyresgäster. Denna gång hade vi träffar med ungdomar, de som om några år skall flytta hemifrån och kanske bo hos oss. Vad är viktigt för dem i bostaden och i bostadsområdet?

Vi kommer fortsätta dessa dialoger både med en äldre generation och med ungdomar, men i synnerhet med redan befintliga hyresgäster. Oavsett ålder. Vår ambition är att ha lägenheter och bostadsområden som kan tilltala alla.

Vinter

Enligt kalender december månad och vinter. Temperaturen visar på 8 plus grader och solen lyser. Ännu har vi inte behövs vara ute och skottat snö, men vi har beredskap om den skulle komma.

Alla vi på Älmhultsbostäder vill också passa på och önska alla en God Jul och Gott Nytt År

PS!

Om du får något över som du inte behöver, eller om du skulle sakna något du önskar - ta gärna ett besök i Ge & Ta på Östergatan 6B.

 

Vi använder cookies