Andreas Jönsson Projektledaren som har ett eget återvunnet gym

Andreas Jönsson

'Angeläget' fortsätter resan inom hållbarhetens värld. Senare möter du hyresgästen som önskar ordning och reda, men först - projektledaren som verkar mitt i vardagen - med underhåll och drift av befintliga fastigheter.
Vårt samtal får en oväntad start. Det är första gången undertecknad träffar Andreas och noterar att det är en atletisk kille som kliver in. Min spontana fråga blir, "tränar du mycket"?
Lite tvekande berättar han hur det blir lite löpning och: "... så tränar jag med däck".

- ?
Det visar sig att bland annat med ett par begagnade däck, några stänger mm har han 'byggt' ett eget, och synnerligen, återvunnet gym. "Funkar bra att köra lite axlar och armar med".
Vi stannar kvar i ämnet 'vem Andreas är', och det är minst sagt en del intressanta nedslag han gjort i livet. Andreas är killen från landet som efter handelslinjen på gymnasiet tillhörde en av de
sista årskullarna som gjorde den allmänna värnplikten. P7 Revingehed som pansarskyttesoldat.
Det blir några ord om tiden i grönt och konstaterar att som just pansarskyttesoldat krävs det bra kondition. Men, Andreas tid i grönt slutade inte i och med muck, han har totalt tillbringat flera år som soldat, och då i de olika utlandsstyrkor som Sverige bidragit med för att upprätthålla fred i olika konfliktzoner. Två vändor på Balkan och en i Liberia, Afrika.
- Det måste ha gett dig en del perspektiv?
- Jo, framför allt i Afrika, det är ett så totalt annorlunda samhälle.
2009, efter några kortare jobb på bland annat Myresjökök innan det lades ned, landade Andreas som säsongsanställd hos ÄBO. Sedan dess har han haft roller inom ÄBO som arbetande förman, vikarierande boendechef, driftschef för att nu arbeta som projektledare i drift.
"Det rör sig mest om befintliga fastigheter och dess underhåll". Andreas berättar vidare hur han har viss inblick i nyproduktion och att han vill fördjupa sig inom det vida ämnet 'fastigheter'.

Allt nytt - men gamla kökssnickerier

Så vad är då hållbarhet i Andreas perspektiv? Rätt mycket visar det sig. Men, att ställa om befintliga fastigheter har sina begränsningar. "Beteenden har ändrat sig. I äldre fastigheter fanns det badkar. Nu är det dusch som gäller, och ställer andra krav på badrum". Just en begränsning kan där vara att äldre fastigheter inte är dimensionerade för hur mycket vatten och avlopp som helst. Han konstaterar att visst, allt går att lösa, eller bygga om, men det är en helt annan kalkyl. "Det skulle bli en högre hyresnivå om vi t ex ändrar standardnivå med fler vitvaror som tvätt- och diskmaskin ".
Med ovan exempel kommer vi in på en annan 'begränsning' i den mycket större skalan - det märkliga med att som Andreas uttrycker det - "Vi spolar ut skit med rent dricksvatten".
Ett fenomen som ÄBO inte kan åtgärda ensamt. Det är upp till de allmänna att bygga helt andra VA-system där man t ex återvinner vatten för eget system till grovhygien. Däremot finns det andra vägar att gå för att reducera vattenförbrukning, ett ämne som är synnerligen aktuellt efter den torra sommaren. "Vi förbereder just nu möjligheten att mäta förbrukning av varm- och kallvatten". Jag förstår av hans resonemang att det inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vattenförbrukning mätas och debiteras. "Det blir nog verkligt för gemene man när det syns på en faktura att det går att förbruka mindre vatten".
Andreas lyfter en fördel med de äldre fastigheterna, och den tidens byggnadsmaterial och teknik. "När vi t ex byter rörstammar - ja då så sparar vi snickerierna i köken". Anledningen är enkel, gediget platsbyggt snickeri håller länge. Mycket länge. Andreas ställer den retoriska frågan, "undrar hur länge moderna kök håller med alla spånskivor".

Energiförbrukning är ett annat, och hett, ämne. De stora frågorna lämnar vi för att i stället se på de lokala möjligheterna. Dessa stavas främst 'effektivitet'. "Vi har bytt värmeväxlare i ett antal fastigheter". Det finns mer att åtgärda, isolering, val av fönster och ventilation, allt samspelar. Andreas konstaterar att det finns en ekonomisk verklighet. "var sak och varje åtgärd har sin tid".
På min fråga om just hur han ser på hållbara fastigheter nämner han de gamla ÄBO-kvarteren. Det framgår av hans ord hur just dessa hus har byggts med 'hållbara' material, om än att annat inte är helt anpassat till nutidens beteenden, men som steg för steg renoveras och uppdateras. Andreas avslutar med ännu ett retoriskt svar, "kommer de nya kåkarna klara sig lika bra".

Nyfångad abborre och hemodlat

Vi avrundar. Lämnar Andreas yrkesroll och samtalar om fritid, livet och även här om ett mer skonsamt förhållningssätt. Min fråga om egna reflektioner inför ämnet ger mig just ett sådant där helgjutet svar.
- I somras fiskade jag och barnen abborre. Drog tre stora fina. Väl hemma lagade vi middagen med denna fångst och hemodlade grönsaker. Det ger mig verkligen en känsla av belöning när inget på mattallriken kommer från affären.
Andreas berättar vidare hur han trivs hemma, med familjen och sällan (eller aldrig) reser bort. "Nyligen sa ene sonen till mig, att pappa, du måste följa med till IKEA så du får träffa lite människor". Det blir väldigt tydligt att utöver det återvunna gymet ägnar Andreas sin fritid hemma. Hemma och i skogen, jägare som han är. Ännu lite mer mat på bordet som inte kommer från dagligvarubutiken.
Den lite större frågan om hållbarhet besvarar han med en motfråga, "behöver vi verkligen alltid köpa de där senaste prylarna". Möjligen har han just detta perspektiv efter att ha sett ofred och fattigdom på andra platser. Eller är det därför han är från landet och som han säger: "jag fick lära mig att laga saker. Om något gick sönder, hur svårt kan det vara. Det blev till att vara nyfiken, och att våga".

Stekt sommarabborre

RECEPTET:

Tid ca 30 minuter.
Ca 150 g abborre per portion

Ingredienser:
Rensad och fjällad abborre
Smör
Salt
Vitpeppar
ev ströbröd

Tillbehör:
Färska primörer
Persilja och gräslök

• Salta och peppra diskret abborrarna runt om.

• Hetta uppe stekpannan med rikligt med smör. Sänk temperaturen och stek några minuter på var sida tills abborrarna har fått lagom färg.

• Stek sedan på svag värme 15-25 minuter så att abborren blir genomstekt utan att bli bränd. Vänd några gånger under tiden så att den blir genomstekt. Lägg på mer smör om det behövs så att inte abborrarna bränner fast i stekpannan.

• När köttet har en vit fast färg och benet lossnar lätt så är abborrarna klara.

 

Vi använder cookies Jag godkänner