Andrahandsuthyrning

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke och ta emot en hyra som är för hög. Även att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt är förbjudet. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom du som hyresgäst kan förlora ditt hyreskontrakt.

 

·         Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt.

·         Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent.              Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

·         Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste använda lägenheten som din fasta bostad och vara                              folkbokförd på adressen.

·         Det krävs alltid samtycke från Älmhultsbostäder AB för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin                    lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

·         Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade                        folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

 

Vid upplåtelse i andra hand är det alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för lägenheten. Upplåtelse kan ske tidigast en kalendermånad efter det att komplett ansökan kommit ÄBO tillhanda och tillstånd kan högst gälla under ett år. 

 

Ansökan om andrahandsuthyrning

 

Älmhultsbostäder AB

Torngatan 4 C

343 31 Älmhult

Tel: 0476 - 554 20

JOUR: 0470 - 468 51

 

Telefontider

Mån - Fre  kl 08.00 - 12.00

 

Besökstider

Mån-Tor kl 13.00 - 15.00

 

 

Lunchstängt kl 12.00-13.00

 

På grund av rådande situation gällande Covid-19 så uppmanar vi om att kontakta oss via telefon, mail eller bokade besök. 

 

 

Hantering av personuppgifter

 

Tillgänglighetsredogörelse

 

Dataskyddsombud: Elisabeth Olofsson, 0476-551 49

 

 

 

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.