Förändrade öppettider i Jul och Nyår

img_20201217_085133.jpgTorsdag 23/12    Stängt 

Fredag   24/12    Stängt (Julafton)

Fredag   31/12    Stängt (Nyårsafton)

 

Vid akuta ärenden under dagar då vi har stängt är ni alltid välkomna att kontakta vår jour på

telefon 0470-468 51.

 

Var rädda om er och glöm inte hålla koll på ljusen.

 

God Jul och Gott Nytt år!

Laddplatser för din elbil!

img_20211103_151907.jpg

Vi erbjuder laddning för elbil till ett förmånligt pris både utmed Eriksgatan men också vid Vattengatan. Det går bra att hyra en plats eller använda de allmänna platserna för laddning upp till 5 h. 

ANGÅENDE TV

UPPDATERING kl 13:00: TV:n ska nu ha kommit igång igen. Ingen kanalsökning ska behövas utan det ska gå igång av sig självt.

 

Sedan strömavbrottet igår torsdag ligger nätet för kabel-TV nere i större delen av Älmhult. Telenor är medvetna om problemet och har tekniker som jobbar med driftstörningen. De hoppas lösa problemet under dagen.

Byte av elmätare E.ON

För din information så håller E.ON tillsammans med Transtema/Montico på att byta ut alla elmätare.

 

Detta görs för att vi alla i Sverige ska kunna bidra till ett supersmart och mer hållbart samhälle. Den nya

mätaren är förberedd för digitala tjänster som kan hjälpa oss att hitta hushållets energitjuvar.

 

När det är dags för byte i våra hus får du ett brev om detta  från E.ON med information om tid och datum. Mätaren sitter åtkomlig för teknikern så inget besök i lägenheten behövs. Bytet tar ca 30 minuter och elen kommer att  vara avstängd under arbetet.

 

Har du några frågor och funderingar när du fått brevet,  ring Transtema på 031-3108026.

Besök i lägenheten

På grund av ökningen av bedragare i sammhället idag som knackar dörr och vill ha tillgång till lägenheter under falska grunder, vill vi därför informera er om hur vi på ÄBO arbetar.  

 
Vi kommer inte och begär tillträde till din lägenhet om du inte gjort en felanmälan till oss. 

 

När det gäller övriga besök från oss eller våra entreprenörer som ibland behöver komma in i lägenheten så tillämpar vi ett lappnings- och sms/mail-system. Inför ett sådant besök har information gått ut till dig i god tid via någon av kanalerna, och i det meddelandet framgår det vilka det är som kommer, vilken tid de kommer samt vilket arbete som ska utföras. 

 

Både vi och alla våra entreprenörer ska kunna legitimera sig så var aktsam innan du släpper in någon i lägenheten! 

 

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du är orolig att någon är ute i oärligt syfte. 

 

 

Midsommarhelg!

Midsommar närmar sig med stormsteg och för oss betyder det lite kortare dag på torsdag den 24 juni. Vi håller kontoret öppet mellan 13-14 för besökare och telefonen som vanligt på förmiddagen mellan 8-12. Trevlig midsommar! 

TV-nät ligger nere

Just nu är TV-nätet ur funktion i större delen av Älmhult. Operatörerna arbetar på att lösa det så snabbt som möjligt. 

Hyresförhandling 2021 klar

Nu i dagarna dagarna sker hyresfaktureringen och enligt tidigare information träder då den nya hyran för 2021 i kraft. Detta innebär att från och med den 1:e juni justeras hyrorna baserat på fastighetens kvadratmeterhyra.

 

I fastigheter med en kvadratmeter hyra under 1.100kr blir höjningen 16,50kr/m2/år och för övriga fastigheter 12kr/m2/år.

På p-platser utgår hyresjustering om 7 kr/mån.

På garage och carportar utgår hyresjustering om 15 kr/mån.

 

Tidigare år har höjningen skett i april månad med under rådande tider har vi skjutit på det till juni.

Kristi Himmelsfärds dag

psx_20210510_113258.jpg

På torsdag och fredag den 13-14 maj håller kontoret stängt. Vid akuta problem är du välkommen att ringa vår jourtelefon på telefon 0470-468 51. 

Fönsterbyte på Prinsgatan 10

img_20210413_134224.jpg

Just nu pågår det fönsterbyte på Prinsgatan 10. Vår ramavtalspartner FB Construction sköter arbetet och det rullar på fint i aprilvädret! 

Årets hyresförhandlingar

Årets hyresförhandlingar är nu klara. Från och med den 1:e juni justeras hyrorna baserat på fastighetens kvadratmeterhyra.

I fastigheter med en kvadratmeter hyra under 1.100kr blir höjningen 16,50kr/m2 och för övriga fastigheter 12kr/m2.

 

Tidigare år har höjningen skett i april månad med under rådande tider har vi skjutit på det till juni.

Takbyte på Prinsgatan 19

img_20210308_152244_1.jpg

Takbyte i Kv Backen, Prinsgatan 19. Vår ramavtalspartner FB Construction är det som utför arbetet. Härligt med utomhus- och underhållsarbete nu när våren börjar göra sig påmind! 

Inflyttning 1 mars!

img_20210222_135750.jpg

Snart är det dags, den 1 mars får de första hyresgästerna flytta in i Kv Isak och det nya huset i området. Med en röd tegelfasad smälter huset in fint med omgivningen men samtidigt med en modern touch. Välkommen att söka lägenheterna på Östergatan 11 D via Mina sidor.

Påminnelse och information gällande Covid-19

Vi liksom alla andra i samhället behöver rätta oss efter de lagar och rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndigheten kommit fram till.

 

Vi ser därför helst att felanmälan och andra ärenden kommer in via telefon, mail eller Mina sidor och att du meddelar oss om någon i hushållet uppvisar symptom. 

 

Behöver du trots allt besöka oss är du välkommen om du är frisk. Vi har begränsat antalet besökare som får vistas i vår receptionsdel till 1 person åt gången. 

 

All personal är extra noga med att stanna hemma vid minsta symptom. Handsprit bär vi med oss och är noga både före och efter besök och vi vill påminna om att hålla avstånd när vi besöker dig eller träffas ute på gården. 

 

Öppet fibernät via Open Universe

Från den 2 februari kommer fibernätet för de som tidigare endast kunnat välja Telenor som operatör att öppnas upp, vilket betyder att du som hyresgäst kan välja mellan flera olika leverantörer. För mer information får du gärna följa länken nedan eller ringa till Open Universe på telefon 0770-82 55 55. 

 

Informationsblad Open Universe

Uppsägning via Mina sidor

En nyhet är att du som hyresgäst numera har möjligheten att göra en uppsägning via Mina sidor. Allt för att göra det enklare för dig att utföra dina ärenden. Under Mina sidor kan du som befintlig hyresgäst hitta information om dina hyresavier, felanmälningar och se övergripande information om din lägenhet. 

Alla under ett tak!

img_20201117_092037_984.jpg

Syntolkning: på bilden syns en äldre byggnad som varit vår verkstad samt en bild på vårt nya hus.

 

Vi är glada att kunna berätta att ni numera hittar hela vår styrka på Torngatan 4 C.
På bilden till vänster ser ni vår verkstad där vi hållit till sedan 70-talet. Och bilden till höger är vår nya bas!


Öppenhet och valfrihet med Open Universe

Mer information gällande kommande uppgradering av fibernätet. Läs gärna denna information genom att klicka på nedan länk. 

 

Information från Open universe

Telenor

Vi kommer med vår avtalspartner Telenor att uppdatera fibernätet till ett öppet nät vilket innebär att du som hyresgäst kommer ha möjlighet att välja operatör framöver.

 

Detta arbete kan innebära störningar i uppkopplingen emellanåt. Det kommer att synas folk i fastigheterna av entreprenörer från Axians som utför uppdateringen.Vid större avbrott/störningar kommer anslag att sättas upp i berörda fastigheters trapphus/ allmänutrymme.


Arbetet kommer påbörjas med start 16/11 och beräknas vara klart i slutet på februari. Vår förhoppning är att avbrotten inte ska påverka alltför mycket.

 

I dagsläget behöver du inte göra någonting, mer information gällande det nya nätet kommer framöver. 

Restriktioner angående Covid-19

img_20201106_113304_393.jpg

På grund av ökad smittspridning och strängare restriktioner så måste vi alla hjälpas åt.
Vi vill uppmana alla våra hyresgäster att i möjligaste mån ta sina ärenden via mail eller telefon. Vi har öppet på telefon mellan kl 8-12 mån-fre.
Tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma vid symtom.
Ta hand om er!

Kv Isak är nu publicerade på hemsidan för dig att söka!

oversiktsbild-plan-2-och-3.jpg

Våra nyproducerade lägenheter i Kv Isak är inflyttningsklara den 1 mars 2021.De är nu publicerade så att du kan hitta dem under Mina sidor. Så se till att anmäla dig i vår bostadskö om du inte redan gjort det och kika på vilken av lägenheterna som passar dig bäst!
Där finns endast 7 stycken lägenheter så det är först till kvarn!

Läs mer om lägenheterna på denna länken.
.

Ordinarie öppettider

img_20200910_112051_983.jpg

Från måndag 14 september återgår vi till ordinarie öppettider men vi ber er fortfarande att beakta rådande situation och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Ta gärna ditt ärende via telefon, mail eller bokat besök.
Telefontider Mån-Fre 08.00-12.00
Besökstider Mån-Tor 13.00-15.00

Syntolkning: På bilden visas tre av våra hus med text om öppettiderna mot den blå himmeln.

Vill du arbeta hos oss?

Just nu söker vi en erfaren Ekonom, för mer information, läs mer via denna länken.

Sista inflytten i Kv Haganäs

img_20200831_203525_1.jpg

Bild på kvarteret Haganäs 3 i kvällsljus

De första hyresgästerna i sista etappen på Kv Haganäs 3 har börjat flytta in, husen kommer till liv och det är roliga dagar att få välkomna nya hyresgäster! 

Sommartider!

img_20200625_140504.jpg

Det är sommartider hos oss vilket innebär färre i personalstyrkan. Det går fint att felanmäla under konstorstid hela sommaren lång, men vi hoppas ni har förståelse för att inställelsetiden kan vara något längre. 

Midsommarafton!

img_20200617_083624_358.jpg

På fredag den 19 juni är det midsommarafton och med det håller vi stängt. Välkommen att ringa vår jour på telefon 0470-468 51 vid akuta problem. Välkommen åter måndagen den 22 juni. Trevlig midsommar! 

Öppettider på telefon

img_20200611_113942_925.jpg

På grund av den rådande situation vi lever i så har vi sedan en tid tillbaks stängt för besökare. Vi har öppet på telefon och tar emot bokade besök.

Detta gäller fram till 15 augusti då vi får ta nya beslut om huruvida vi behöver hålla stängt eller ej.

Fortsätt tänka på att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk. Ta hand om dig själv och andra!

Stängt på grund av utbildning

Imorgon onsdag den 10 juni kommer telefonen att hållas stängd på grund av utbildning. Går bra att ringa vår jour vid akuta problem på telefon 0470-468 51. Välkommen att ringa oss som vanligt på torsdag igen! 

Kristi Himmelsfärds och ändrade öppettider

psx_20200518_084029_1.jpgÄndrade öppettider i veckan. Imorgon onsdag stänger vi telefonen kl 12.00 för att sedan hålla stängt torsdag och fredag. Vid akuta åtgärder går det bra agtt ringa vår jour dygnet runt på telefon 0470-468 51. 

Flytt av kontoret!

img_20200122_125000.jpg

Vi är på väg att flytta. Det packas för fullt, det byggs för fullt och vi är spända inför vår nya bas.

Från och med den 8 juni kommer vi att befinna oss på Torngatan 4 C. (Samma hus som Postnord sitter i)

Vi får avvakta med inflyttningsfesten pga rådande omständigheter tyvärr, men lovar att vi återkommer med det.

Ny hyra från och med 1:e juni 2020

Utifrån efterfrågan från många av våra hyresgäster har vi senaste tiden gjort satsningar för att kunna höja servicenivån och leverera en bättre utemiljö. Därutöver har vi ett renoveringsbehov av våra befintliga fastigheter framöver samtidigt som vi gör investeringar för att minska vår klimatpåverkan och göra vår boendemiljö tryggare. 

 

Representanter från hyresvärden och Hyresgästföreningen har i Hyresmarknadskommittén beslutat en höjning med 2,25% från och med 2020-06-01.

Valborg!

krikontrad.jpg

Torsdag 30/4, Valborgsmässoafton, håller vi öppet till kl 12:00 på telefon.

 

Välkomna åter via telefon måndag 4/5 mellan 08:00-16:00.

 

Vi önskar er en fin Valborgshelg!

Inflytt i Kv Haganäs!

linda-och-maria.jpg

Idag flyttar de första in i Kv Haganäs 3 och vi är så uppspelta för detta. Härligt med lite liv och rörelse i husen nu! 

Nedräkning pågår!

img20200416120856.jpgDet närmar sig med stormsteg. Vi räknar ner mot inflytt i de två första husen på Vattengatan 10 och 12 den 1 maj!

Kontoret stängs för besökare

img20200415145418334.jpgPå grund av rådande sitution gällande COVID-19 så kommer vi att stänga vårt kontor för besökare från och med imorgon torsdag den 16 april. Vi utökar våra telefontider och kan ta emot bokade besök. 

Öppettider Påsk

Nu är det snart påsk och med det innebär det lite helgdagar och förändrade öppettider. 


                                                  Skärtorsdagen 9/4       STÄNGT

                                                  Långfredagen 10/4      STÄNGT

                                                  Annandag påsk 13/4   STÄNGT

 

Telefonen är öppen som vanligt vecka 15 mån-tors mellan kl 08:00-12:00, samt tis-fre vecka 16.


Vid akuta ärenden under dagar då vi har stängt är ni alltid välkomna att kontakta vår jour på

telefon 0470-468 51.

 

Glad Påsk!

                                                      

 

Lediga kontorslokaler

tornett.jpgÄlmhults Näringsfastigheter har lediga lokaler i olika stolekar i Kontorshotellet Tornett. Är du intresserad av ett kontor är du välkommen att kontakta Leif Johanson 073-849 59 40.

Stängt på grund av utbildning

Idag tisdag mellan 10-12 håller vi telefon och kontor stängt på grund av utbildning. Vänligen ring vår jour på telefon 0470-468 51 om du har något akut i din lägenhet. Annars är du välkommen att höra av dig via mail abo@almhult.se alternativt göra en felanmälan via Mina sidor. 

Uppdatering kring byggprocess på Haganäs 3

img20200122125408.jpg

Vilket väder det var igår! Det krävde bilder på våra vackra hus på Haganäs 3. Allt går enligt tidsplanen och för tillfället är det mycket fokus invändigt men fasadplattorna är till största delen på plats på första huset. Den 1 maj är det inflytt i etapp 1. Säkra en lägenhet genom att gå in under lediga lägenheter och visa intresse. Eller följ         denna länken, lediga lägenheter.

Förändrade öppettider under jul och nyår

img20191217102652370.jpg

Snart är det jul med många helgdagar och därför förändrade öppettider:

Måndag 23/12   STÄNGT

Tisdag 24/12   STÄNGT (Julafton)

Onsdag 25/12   STÄNGT (Juldagen)

Torsdag 26/12   STÄNGT (Annandag jul)

Fredag 27/12   08:00-12:00 telefon 13:00-16:00 besökMåndag 30/12   08:00-162:00 telefon 13:00-16:00 besök

Tisdag 31/12   STÄNGT (Nyårsafton)

Onsdag 1/1   STÄNGT (Nyårsdagen)

 

Vid akuta ärenden under dagar då vi har stängt är ni alltid välkomna att kontakta vår jour på

telefon 0470-468 51.

 

Nytt år, nya rutiner!

img20191213112547_1.jpg

 

Nytt för 2020 blir att vi kommer fakturera hyran en gång per månad istället för per kvartal som det tidigare varit. Vi hoppas detta gör att betalningen blir tydligare för alla hyresgäster. 

Skärpta regler för att hyra ut lägenheter i andra hand

img20191210104827.jpgSedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke och ta emot en hyra som är för hög. Även att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt är förbjudet. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom du som hyresgäst kan förlora ditt hyreskontrakt.

 

·         Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt                              hyreskontrakt.

·         Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du                    göra ett tillägg om högst 15 procent. Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om              du tar ut en för hög hyra.

·         Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste använda lägenheten som              din fasta bostad och vara folkbokförd på adressen.

·         Det krävs alltid samtycke från Älmhultsbostäder AB för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både                  hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina                lägenheter under minst ett år.

·         Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter                eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller            fängelse.

Välkommen till nya Kv Haganäs 3!

wec360_kok.jpg

Vi kommer inom de närmsta dagarna publicera 3D-visualisering men redan här kan man få en känsla för hur lägenheterna faktiskt kommer att se ut. Fantastiskt fina tycker vi!

Det byggs för fullt ute på området och första inflytt är planerad till 1 maj 2020.

Lägenheterna är publicerade här på vår hemsida så tveka inte att söka om du är intresserad, eller att höra av dig vid eventuella frågor.

Systemen strular....

Idag var den stora dagen då vi skulle publicera de nya lägenheterna i Kv Haganäs 3. Men tyvärr strular det med systemen och vi kan inte publicera....Vi hoppas det är löst till måndag. Håll ut, de kommer snart!

På fredag kan du börja visa intresse för Haganäs 3

IMG_20191029_115042.jpgNu är det nära! På fredag den 1 november kommer vi att publicera de nya lägenheterna i Kv Haganäs 3 på vår hemsida! Du kommer att under en månads tid kunna visa intresse för lägenheterna och i december månad börjar vi skriva kontrakt. I mitten av november kommer det också att finnas möjlighet att se lägenheterna i 3D, den som väntar på något gott....

Kallare nätter och dagar kanske gör att du fryser inomhus?

Sno_1.jpgDet är en svår tid då temperaturerna skiftar mycket under dagar och nätter och vissa dagar är varmare än andra. Värmesystemen jobbar för fullt men har lite svårt att hänga med i svängarna.

 

Älmhultsbostäder strävar efter att leverera mellan 20 och 21 grader i lägenheterna under vintersäsongen. Den lägre gränsen 20 grader är vald med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus och den övre gränsen har valts av miljöskäl.

 

Tips för bra inomhustemperatur
Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt. Om du ändå upplever att det känns kallt trots att du klär på dig mer, följ då våra tips.

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Runt elementen ska luften kunna röra sig fritt, så att värmen sprids till resten av lägenheten.
Vädra snabbt när det är kallt ute, max fem minuter. Annars kan temperaturen i din lägenhet sjunka.
Använd bara spisfläkten när du lagar mat. Om fläkten står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
Rengör ventiler. I en del hus finns synliga tilluftsventiler. De kan sitta vid fönstret eller inne i lägenheten. I tilluftsventilerna kommer frisk luft in. Vrid inte på dem och täpp inte till dem.


Är det ändå kallt?
Om du upplever att det är kallt trots att du följer råden ovan kan du mäta temperaturen. Mät mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar temperaturen under 20 grader flera dagar i rad är du välkommen att kontakta oss.

Logga in på Mina sidor och gör en felanmälan eller ring oss på 0476-554 20. Då kommer en fastighetsskötare hem till dig och undersöker vad som är fel.

Tänk på att kalla element inte behöver betyda att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer blir elementen kalla.

 

Miljöpåverkan
För varje grad vi ökar temperaturen i lägenheterna ökar energiförbrukningen med 5 procent och det bidrar till negativ klimatpåverkan.

Nyproduktion av 78 lägenheter!

IMG_20191003_135232_568.jpgDet händer grejer och vi har ett nytt projekt igång! Det har nu börjat komma upp väggar på ett av husen i det nya kvarteret Haganäs på Vattengatan i Älmhult. Den första flytten går den 1 maj 2020 i två av husen varpå nästkommande flytt blir den 1 september 2020 i de två sista. 

 

Låter detta intressant? Då kan du hitta mer information under denna fliken Ledigt eller tryck på länken för att komma direkt dit, länk till nyproduktion Haganäs.

 

I början av november släpper vi dessa i vår bostadskö för alla att söka! Håll utkik om du är intresserad! 

 

 

Beskärning av ett vackert träd!

IMG_20190923_152755.jpgLite beskärning av ett vackert träd i Kv Olivia i veckan, det gjorde mycket för hela kvarteret! 

Asfaltering Kv Kvarnen

IMG_20190826_151151.jpgI början av veckan påbörjades asfalteringen i Kv Kvarnen, den är nu slutförd och snart är det endast de gröna ytorna kvar att färdigställa. Det börjar likna något! 

Sommartider kräver sommarejobbare!

Sommarjobbare-2019.jpg

I sommar är det truppen på bilden som kommer hålla ställningarna i våra områden när ordinarie personalstyrka tar välförtjänt semester. Kom gärna fram och säg hej! 

Att mata fåglar

Ankor-.jpgEn annan påminnelse som egentligen är aktuell året runt och ytterst viktig är att inte mata fåglar. Inte slänga ut rester eller annan mat från balkongen eller vid uteplatsen. Maten drar till sig skadedjur så som råttor, möss och rovfåglar. Det är också för allas trivsel! Tack för att du hjälper oss hålla rent och hålla borta oönskade djur. 

Grilltider!

Elgrill-balkong.jpgNu när det är sommar, sol och ljusa kvällar så vill vi passa på att påminna om vad som gäller för grillning på balkong eller uteplats. Det är inte tillåtet att använda grill med öppen eld på balkongen. Däremot går det bra att använda sig av en elgrill, men såklart i samförstånd med dina grannar. Detta på grund av brandrisk och allas trevnad. Det finns en grillplats i de flesta områden som naturligtvis går bra att använda. 

Midsommar

midsommar.jpg

 

Imorgon 21/6 firar vi midsommar, telefonen och kontoret är öppet igen på måndag 24/6.

Aktuta ärenden hänvisas till jouren på telefon 0470-468 51. 

Skadegöresle på vår lokal Ge & Ta

Ge-Ta.jpgVi är ledsna att behöva meddela att vi blir vi tvugna att stänga lokalen på obestämd tid på grund av

skadegörelse. 

Vi firar vår nationaldag 6 Juni!

Flagga.png

Kontoret håller stängt 6-7/6, välkommen åter 10/6!

Vid aktuta ärenden ring 0470-468 51.

 

 

 

Kristi Himmelsfärds dag

Torsdagen den 30/5 håller kontoret stängt, telefonen är öppen som vanligt på fredag 31/5.

Vid akuta ärenden ring 0470-46851.

Kontoret stängt 22/5

bocker.jpg

 

Kontoret håller stängt 22/5 på grund av utbildning.

Vid akuta ärenden ring vår jour på 0470-468 51.

Välkommern åter 23/5 !

OK Älme Orientering 18/5

Orientering.jpg

Lördagen den 18 maj pågår en stor orienteringstävling i Älmhult mellan kl 08.00-18.00
Tävlingen är en sk sprintdistans där löparna springer inne i samhället.

 

Löparna kommer främst att befinna sig på gator, torg och i parkområden men även vissa innegårdar kommer att användas. För att de som springer ska kunna ta sig fram på ett så säkert sätt som möjligt så kommer ett antal gator i centrum att vara avstängda för biltrafik.

 

Boende längs avspärrade gator som måste komma ut och in med bil under tävlingens gång uppmanas att köra med stor försiktighet.


Vid eventuella frågor ring tävlingsledare Håkan Persson. 070-6644467

 

Grannsämja!

Den 5 juni kommer Bassam att befinna sig på Studieförbundet Vuxenskolan kl 17.30-18.00 för att prata om Grannsämja. Läs mer och anmäl dig via länken. 

 

https://www.sv.se/avdelningar/sv-kronoberg/kurser/grannsamja-32775/

Integrationsbroar byggs!

IMG_0039.jpg

Bild tagen vid träff på kontoret fredagen den 3 maj.

 

Vi har en väldigt duktig medarbetare vid namn Bassam! Han arbetar varje dag med att integrera människor och många hyresgäster till oss i samhället. Syftet är att alla ska trivas bättre i sina lägenheter och tillhörande miljö. Men också att knyta kontakter mellan grannar, lyssna på åsikter, önskemål och få tips om hur vi kan få en ännu trevligare bostadsmiljö. 

Det anordnas träffar för nyanlända genom föreningar med integrationsinriktning samt via Komvux. Vi kommer också att rikta oss mot ungdomar i samhället genom att ha skolträffar. Det blir föreläsningar om hur man tar hand om sin lägenhet och miljön runtomkring, man kan kalla det "boregler" i vårt svenska samhälle. 

Vi söker Fastighetschef!

Är du en utvecklingsorienterad och jordnära lagspelare som brinner för fastighetsutveckling? Vill du bidra till nästa steg i utvecklingen hos tillväxtkommunen Älmhult? Välkommen till en verksamhet som kännetecknas av hög kunskapsnivå, gemytlig stämning och moderna miljöer! Läs mer genom att trycka på länken, om jobbet

Valborg 1 Maj

Majbal-2.jpg

Kontoret har stängt den 1/5 välkommen igen torsdagen den 2/5.

 

Trevlig Valborg!

Vår nya VD är tillsatt

Bild-Peter-Niklasson-20190416.jpgPeter Niklasson ny vd för Älmhultsbostäder

 

Det kommunala bostadsbolaget Älmhultsbostäders nye vd heter Peter Niklasson. Peter kommer från Swedbank, där han senast varit chef för ett av Swedbanks kundcenter.

-          Älmhults kommun växer och jag ser fram emot att få vara en del i den expansionen. Älmhultsbostäder är en viktig aktör och jag kommer tillsammans med personalen att jobba för att hyresgästerna skall fortsätta trivas med oss som hyresvärd, säger Peter Niklasson.

Peter Niklasson börjar sin tjänst i mitten av augusti.

-          Peter är väl förankrad i Älmhult och känner till bolagets roll och vision. Jag är trygg med att han kan leda Älmhultsbostäder framåt, säger Helen Bengtsson, vice ordförande i Älmhultsbostäder.

Öppettider i påsk

Nu är det snart påsk och med det innebär det lite helgdagar och förändrade tider. 

 

Våra öppettider är enligt nedan: 

 

Skärtorsdagen 18/4   13-15

Långfredagen 19/4   STÄNGT

Annandag påsk 22/4   STÄNGT

 

easter.jpg

Vårfint i våra områden!

Karnan.jpeg

Just nu är vi runt i våra områden och gör lite vårfint, här i Kv Kärnan!

Vattenläcka i området Pallander

Vattnet kommer att vara avstängt under seneftermiddag/kväll 190402 på grund av en vattenläcka i området. Reparation pågår för fullt.

Cirkus Brazil Jack till Älmhult!

CirkusBrazilJackLogotypeClown.jpg

Vi vill bjuda dig som är hyresgäst hos Älmhultsbostäder på en föreställning.

 

När: Måndagen 22/4 
Tid:  Start 15:00
Var: Handelsområdet vid Ikea Varuhuset

 

Är du intresserad så finns biljetter att hämta på kontoret. Begränsat antal och max 5 biljetter per hushåll. Kontoret är öppet Mån-Tors mellan 13:00-16:00  Välkommen!

Slänga möbler eller annat skrymmande?

Är du på väg att rensa hemma? Köpa ny soffa? Något som gått sönder och behöver slängas? Tänk på att saker som dessa inte får lämnas i källaren, utanför miljöhusen eller för den delen inne i miljöhusen. Vi skulle uppskatta om saker som dessa tas till Äskya återvinningscentral, har du inte möjlighet till det så finns det utrymme att slänga det hos oss på ÄBO. Vår verkstad på Baldersgatan 30 har ett antal olika containrar dit ni är välkomna att sortera era saker. Öppet dagtid mellan 7-16. TACK för att ni hjälper oss, vi behöver då inte lägga vår tid på detta utan kan göra annat för att få det trevligt i era områden. 

Tack Anders!

Anders-Petersson-farg.jpg

Tack Anders för denna tiden! Vi önskar dig all lycka med dina framtida projekt och utmaningar. 

Såga ner Björk

Bjorkdocx.png

 

En skadad björk kommer inom kort att tas ner vid Prinsgränd på Prinsgatan. 

Vårstädning

sopkvast.png

Vi kommer så smått börja sopa upp all grus från gångarna i våra områden. Det kommer att damma lite men resultatet kommer att bli fint och vi tar oss ett steg närmare den härliga våren!

Anmäla autogiro via internet

Vi har gjort en fin guide över hur du själv kan anmäla autogiro på internet. Klicka på länken för att kika på hur du gör! Autogiromedgivande via internet. 

Lite vårbruk

nypon.jpgVi längtar efter våren och pysslar nu med lite vårbruk! I Kv Dalen har vi grävt upp rosbuskar för att plantera nya till våren. I Kv Maskrosen har vi tagit bort sly I dammen och i Kv David beskär vi buskar som ska växa sig fina till våren!

Förändring av hyran

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen är det bestämt att hyran förändras med +50 kronor per månad för lägenheter och +0,86 % för lokaler (ej index) samt garage. Detta träder i kraft från den 1 april 2019. 

Fikagäster inväntas

Semlor.jpgIdag inväntar vi fikagäster! Det är de hyresgäster som under förra året bott hos oss i 25 samt 50 år sammanlagt. Det firas med semlor på Fettisdagen! 

Stängt på telefon 5 mars

Imorgon tisdag håller växeln stängt från kl 9 på morgonen fram till lunch på grund av utbildning. Är det något akut, vänligen ring vår jour 0470-468 51. Återkom annars på onsdag igen då vi har öppet som vanligt. 

VISNING KV KVARNEN!

20190220_150346.jpgDet kommer finnas en chans för alla nyfikna att få se hur lägenheterna kommer att se ut i de nybyggda husen på Kv Kvarnen! Lördagen den 23 mars mellan kl 10:00 - 13:00 är ni välkomna att kika på fyra av lägenheterna på nedre plan. Ingång från Eriksgatan. VÄLKOMNA! 

Kontoret stängt 27/2

Vi håller kontoret stängt onsdagen den 27/2 på grund av utbildning. 

Välkommen igen den 28/2 !

Vi söker ny VD

 

 

Är du en jordnära lagspelare som brinner för verksamhetsutveckling? Vill du bidra till nästa steg i utvecklingen hos tillväxtkommunen Älmhult? Här kommer du till en kunskapsdriven verksamhet som präglas av välkomnande och moderna miljöer.

 

Vi söker nu vår nya VD genom rekryteringsfirman Påverka NU. Är du intresserad så klicka gärna på länken för att ansöka. Länk till rekryteringsfirman.

Styrelsemöte med besök på Kvarnen

20190220_150644.jpgI onsdags var det Styrelsemöte och det inleddes med ett besök i Kv Kvarnen.
Inredning i form av kök och toalett börjar komma på plats och en inflytt den 1 maj går att skåda!
Fortfarande inte tecknat dig för en lägenhet? Det finns några kvar så hör av dig vid intresse!

Uppdatering Kv Kvarnen!

20190212_125231.jpg

Idag känns det nästan som vår i luften! Det gör att vi längtar lite extra efter 1 maj och inflytt i Kv Kvarnen!
Fasaden börjar komma på plats och invändigt börjar inredning att monteras.
Är du intresserad av en lägenhet i området? Hör gärna av dig så berättar vi mer!

Vatten avstängt på Hantverksgatan idag

Gatuavdelningen arbetar med vattenledningsnätet i Hantverksgatan. Det gör att Älmhults Kommun behöver stänga av vattnet till din fastighet tis 12/2 ca 3 timmar mellan kl 08.00-15.00. OBS: att tiden är ungefärlig och kan bli både kortare och längre. Men de gör sitt bästa för att det ska gå så snabbt som möjligt. Vi ber er att inte använda maskiner beroende av vatten under denna tid. Läs mer på www.almhult.se/serviceinfo. Vid frågor kontakta kommunens växel på tfn 0476-550 00. Mvh Älmhults kommun

Snöskottning av parkeringsplats

Hyr du en parkeringsplats av oss? Ja då kanske du liksom flera undrar över snöskottningen av dessa.

I kontraktet du skrivit under för platsen står det följande:
'Om icke annat angivits i särskilda bestämmelser svarar upplåtaren (ÄBO) för sedvanlig renhållning, snöröjning och sandning på infartsväg till bilplatsen medan det åligger nyttjanderättshavaren (hyresgästen) att svara för dessa uppgifter i vad avser själva bilplatsen.'

Det är halt ute idag, vi har varit ute och sandat rejält. Men gå försiktigt, det kan vara lurigt på sina håll.

Vattenläcka på Österg. 6 E-F och Ö Espl. 3 A-D

Information från Älmhults Kommun:

Gatuavdelningen har upptäckt en vattenläcka på Östergatan. Det gör att vi måste stänga av vattnet till din fastighet idag från kl 13.00- ca 21.00 . OBS: tiden är ungefärlig och kan bli både kortare och längre. Vid korsningen

N Krongatan-N Parkgatan kommer en kran på en brandpost finnas där ni kan hämta dricksvatten i egen dunk. Läs mer på www.almhult.se/serviceinfo. Vid frågor kontakta kommunens växel på tfn 0476-550 00. Mvh Älmhults kommun

SNÖ !

vinter.jpg

Mycket snö har kommit under helgen och vi är i full gång med plogning sedan tidig morgon. Vi arbetar för fullt och hoppas bli klara så snabbt det bara går!

VD avsatt med omedelbar verkan

Vår VD har i onsdags den 23 januari blivit avsatt och entledigad från sin tjänst med omedelbar verkan.

'Tilliten är borta, det handlar inte om några oegentligheter utan om arbetsmiljön överlag' säger Älmhultsbostäders Styrelseordförande Helen Bengtsson. Det är även Helen som svarar på eventuella frågor i ärendet. 

Torngatan 16 strömlöst

Viktigt meddelande! Torngatan 16 är för tillfället utan ström. Kablar avsågade och det arbetas för fullt för att den ska komma tillbaks snarast. 

Nej, se det snöar....

Sno.jpgSnön faller ner utanför fönstret och många kan börja fundera över när det ska plogas och grusas. Därför vill vi gärna dela med oss av våra rutiner. 

 

 

De är enligt följande: 

Vi plogar snö när det kommit 5 cm.

Vi börjar inte ploga förrän efter avslutat snöfall. Skulle det komma VÄLDIGT mycket börjar vi röja under snöfall.

Grusa gör vi vid behov.

Helger röjer vi gångstråk och entrèer i första hand.

Vi öppnar upp i vallar in till parkeringar och garage.

Röjning av hela parkeringar och garagenedfarter får som regel vänta till ordinarie arbetstid.

 

Det är alltid den som har jouren som tar beslut när det ska plogas/ grusas.

Uppdatering Kv Kvarnen!

20190114_143844.jpg

Fasadskivorna börjar komma på plats, målning och färdigställande av lägenheterna invändigt är i full gång! De två första husen är klara för inflytt till den 1 maj i år. Välkommen att höra av dig om du är intresserad!

Ge & Ta

Ge-Ta.jpgNu är vår lilla "prylbod" Ge & Ta åter öppen obegränsade tider. Kanske har du rensat ut saker efter jul och nyår, kanske behöver du något nytt?  Besök oss gärna på Östergatan 6 B!

 

Obs! Hela och rena saker vill vi att det ska vara.

 

Välkommen!

Vattenavstängning Gemlagatan Diö

Kommunens gatuavdelning arbetar med vattenledningsnätet i södra Diö. Därför måste de stänga av vattnet till Gemlagatan inatt tisdagen den 15 januari mellan kl 23.30-02.00. Observera att tiden är ungefärlig men de arbetar så snabbt som möjligt.

Tänk på att tappa upp vatten för hushållets behov i god tid innan vattnet stängs av. När vattnet släpps på igen kan vattnet vara missfärgat. Det är inte farligt utan spola bara i kranen tills vattnet blir klart igen.

Vid frågor kan du kontakta kommunens växel på tfn 0476-550 00 eller via e-post tekniska@almhult.se. Vid akuta problem efter arbetstid, kontakta SOS Alarm tfn 0470-468 51. 

Gällande badrumsrenovering Kv Abraham

Vi har fått in en del funderingar kring vårt beslut gällande att ta bort tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin i alla lägenheter på Kv Abraham när vi nu gör en omfattande badrumsrenovering. Vi vill gärna förtydliga vad det beror på: 

 

 • Ljudbelastningen: Fastigheterna ej byggda för detta varken vägg eller golv.

 

 • Elförsörjningen är inte dimensionerad för att den enskilde hyresgästen har TM och TT.  Finns bara enfas till lägenheterna och inkommande el till fastigheten är för klen.

 

 • Ventilationen är ej dimensionerad för den fuktbelastning detta skulle innebära.

 

 • Begränsat med plats. På många ställen uppfylls inte elsäkerhetsavståndet mellan vatten och elektrisk apparat.

 

 • Om vi skulle erbjuda våra hyresgäster detta så måste vi räkna med och se till att detta skulle vara genomförbart för alla. Det är det inte och det skulle innebära att vi lovade något vi inte kunde leva upp till.

Målning i kvarteret Olivia

 

I veckan kommer vi att fräscha upp och måla väggarna i trapphusen på kvarteret Olivia, Köpmangatan 27.

 

pensel.jpg

 

Vad har hänt i veckan?

DSC_0001-1.jpgI kvarteret Dovhjorten har vi grävt upp nyponbuskar för att till våren plantera något nytt där. 

På Källargatan 28 och Torngatan 6 har vi klippt ner lite buskar och fräschat upp i rabatterna.

 

Kv Haganäs 3 överlämnas

DJI_0015.jpgIdag överlämnas kvarteret Haganäs 3 i byggherrens händer. Dynacon ska nu flytta barackerna och fyra flervåningshus ska byggas. Detta blir spännande!

Leveransproblem av fjärrvärme

För tillfället har vi problem med fjärrvärmen, en kortslutning i fjärrvärmeverket. Det drabbar både varmvatten och värme i lägenheterna. ADVEN vet inte hur lång tid det tar innan problemet är åtgärdat. 

GOD JUL !

Nu närmar sig Jul och Nyårshelgerna  med stormsteg och med den lite extra ledighet för många. Här når ni oss om det händer något akut under helgdagarna.

 

Felanmälan Journummer  0470-468 51 (för felanmälningar som är akuta)
Utelåsning  010-470 51 84 (Securitas)

Securitas  störningsärende  010-470 51 84

Polis  114 14

Nödsituation  112

 

27-28/12 och 2-4/1 gäller ordinarie öppettider.

 

Levande ljus är mysiga, men glöm inte att ha uppsikt och kontrollera din brandvarnare.

 

Var rädd om dig och värna om din granne !

 

God Jul och Gott Nytt År!

Älmhultsbostäder AB

Fryser du?

Älmhultsbostäder strävar efter att leverera mellan 20 och 21 grader i lägenheterna under vintersäsongen. Den lägre gränsen 20 grader är vald med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus och den övre gränsen har valts av miljöskäl.

 

Tips för bra inomhustemperatur
Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt. Om du ändå upplever att det känns kallt trots att du klär på dig mer, följ då våra tips.

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Runt elementen ska luften kunna röra sig fritt, så att värmen sprids till resten av lägenheten.
Vädra snabbt när det är kallt ute, max fem minuter. Annars kan temperaturen i din lägenhet sjunka.
Använd bara spisfläkten när du lagar mat. Om fläkten står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
Rengör ventiler. I en del hus finns synliga tilluftsventiler. De kan sitta vid fönstret eller inne i lägenheten. I tilluftsventilerna kommer frisk luft in. Vrid inte på dem och täpp inte till dem.


Är det ändå kallt?
Om du upplever att det är kallt trots att du följer råden ovan kan du mäta temperaturen. Mät mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar temperaturen under 20 grader flera dagar i rad är du välkommen att kontakta oss.

Logga in på Mina sidor och gör en felanmälan eller ring oss på 0476-554 20. Då kommer en fastighetsskötare hem till dig och undersöker vad som är fel.

Tänk på att kalla element inte behöver betyda att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer blir elementen kalla.

 

Miljöpåverkan
För varje grad vi ökar temperaturen i lägenheterna ökar energiförbrukningen med 5 procent och det bidrar till negativ klimatpåverkan.

 

Nu är Julen snart här....

                                    På ÄBO laddar vi för julen och önskar er en trevlig tredje advent!

 

Gran.jpg

Kontoret stängt onsdag 12/12

Onsdagen den 12/12 håller kontoret stängt pga utbildning. Akuta felanmälningar görs till journummer

0470-468 51. Välkommen åter den 13/12!

Vatten borta område Isak, David, Markus, Ruben

Under dagen kan vattnet i ovan område försvinna i ca 15 minuter för ett byte av vattenmätare.

Uppfräschning

20180619_124959.jpgDenna veckan kommer vi att befinna oss i grönområdet på kvarteret Ruben för att putsa till  häckarna bland annat.

Vi stödjer Natur och Miljöboken

sigill_nmBOKEN_250px.jpgVi stödjer utgivningen av Natur & Miljöboken, en tredelad läromedelsserie som kostnadsfritt delas ut till elever i årskurs 4-6. Det är en samverkan mellan kommuner, företag och organisationer.

 

Syftet med Natur och Miljöboken är att ge uppväxande generationer bra natur- och miljökunskaper och på så sätt skapa förutsättningar för en bättre framtida miljö. 

 

Natur & Miljöboken ges ut av Svenska Kunskapsförlaget och syftar till att tidigt grundlägga kunskap och medvetenhet hos nästa generation vuxna. Målet är att alla landets elever i åldern 10-12 år ska få en bok och visionen är att ge miljöutbildning åt världens barn. 

 

Du kan läsa mer om Natur & Miljöboken på: www.kunskapsforlaget.se.

Dammen i kvarteret Maskrosen

I veckan kommer vi att vinterrusta dammen i vårt område Maskrosen. Till våren öppnar vi upp fontänen igen och njuter av porlande vatten.

Allmännyttans klimatinitiativ

Avsiktsforklaring.jpg

Nu går startskottet för Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent. Givetvis är vi på Älmhultsbostäder en del av detta!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Nya och gamla Oxtorget

Idag onsdag är vi igång i kv Oxtorget för att ta bort de gamla rosorna så att vi kan plantera nya till våren. 

Fasadrenovering Kv Jakob

Kv JakobFasad och balkongrenoveringen i Kv Jakob är nu slutförd och resultatet blev super! Tack Karlssons fasadrenoveringar AB för ett väl utfört arbete. 

Lite av veckans arbete!

Under måndagen har vi tagit bort växter och buskar runt grillplatserna i Kv Markus för att kunna göra fint till våren. Likadant i kv Ruben där vi plockar bort buskar som inte är friska.  

Nätverksträff för uthyrare

Allbohus.jpg

Igår tisdag var Linda och Maria på nätverksträff i Alvesta med andra uthyrare från Allmännyttiga bolag från närliggande kommuner. Det var väldigt lärorikt och inspirerande!

Rabattering, städning och lite budget!

Under denna veckan lägger vi fokus i Kv Olivia 11 med rabattering och städning i vår utemiljö. Vi arbetar också med budgeten för nästa år som snart ska presenteras för styrelsen. 

Arbeten i Hagabo

Under v 43-47 kommer Älmhults Kommun att lägga kantsten och så gräs mellan vägarna och gång- och cykelvägarna på Hagabo. Från och med v 48 påbörjas asfalteringsarbeten i området. 

 

För att arbetet ska kunna genomföras ombedes du som bor i området att inte parkera ditt fordon på gatan under tiden. Har du frågor? Vänligen kontakta gatuchef Hanna Holm, 0476-553 36. 

Uppdatering Kv Kvarnen!

20181102_082809.jpg

Innerväggar monteras och rummen börjar ta form. Det kommer bli ljusa fina lägenheter! Är du intresserad? Hör av dig! 

Avstängd gata

Prinsgatan-14.jpgÄlmhults kommun har stängt av gatan utanför Prinsgatan 14 då de ska byta spill- och färskvattenledningar i marken. Vägen är stängd i ca 6-8 veckor. Du som har din parkeringsplats utanför huset får nu använda den tillfälliga infarten utmed Östergatan under tiden.

Avstängningar av vatten kan komma att ske i området, detta informeras separat och löpande under processen. Hör av er till Fredrik på Älmhults Kommun, 0476-550 49, vid frågor.

Temperatur i lägenheten

Temperaturen sjunker och det går mot vinter. 
Dagarna kan vara relativt varma och är det sol så värmer det gott in i lägenheterna. Men, det är en svår tid för värmesystemet som måste hänga med i svängarna och det gör att det kan upplevas kallt i lägenheterna. Temperaturen ska vara 20-21 grader under dagtid. Det kan vara så att elementen är kalla, men det betyder inte att det är kallt inomhus, utan elementen värms endast upp när temperaturen går under 20 grader.

 

Håll koll på värmen med en termometer som du har på en innervägg. Viktigt att tänka på är att termostaten på elementet inte ska blockeras av möbler, tjocka gardiner och så vidare, då känner den inte av värmen i rummet och stängs av. Rumsluften måste cirkulera fritt.

 

Skulle temperaturen gå under 20 grader är du välkommen att höra av dig så kikar vi på det!

Löv och rabatter på schemat

Vi kör sista rycket med löv i våra områden i början på denna veckan. Samtidigt tar några av oss och rensar rabatter och snyggar till utemiljön på Almgårdsvägen. 

Kv Lejonet utemiljö

20181003_130241.jpgI eftermiddag kommer Carl-Magnus Entreprenad att påbörja arbetet med utemiljön i kv Lejonet. Förändringarna som sker är de som kom upp på Bomötet för ett par veckor sedan.  Det kommer bli kanon!

Samrådshandlingar Kv Isak

Just nu ligger det samrådshandlingar ute på Älmhults Kommuns hemsida gällande ändrad detaljplan i Kv Isak. Syftet med ändring av detaljplanen är att förtäta i kvarteret och bygga ett hus på tre våningar. Mer information hittar du kring detta om du klickar här. 

Buskar i Kv Markus

20180619_124959.jpg

Buskarna växer sig höga och därför tar vi nu ner några av dessa i Kv Markus. Det blir ljusare på gården när detta är gjort! 

 

Besök av Vidingehem!

Vidingehem.jpgIdag har vi haft fint besök av 50 kollegor från Vidingehem. Presentation om ÄBO och Älmhult följdes av en busstur i byn. Vad trevligt att ni ville komma och hälsa på oss! 

Ge & ta!

Glöm inte bort att vi har öppet på Ge & Ta varje måndag-fredag mellan 07-16. Du har kanske fler saker än du behöver eller något du saknar? Åk gärna dit och ta en titt, lämna saker eller ta något med dig! Adressen är Östergatan 6 B, gaveln. Välkommen! 

Nytt för dig som är bostadssökande

Är du med i vår bostadskö behöver du uppdatera dig minst en gång var tredje månad. Det kan vara svårt att hålla koll på detta och därför har vi nu infört att du får ett e-mail eller brev som påminnelse först 2 veckor innan och den andra påminnelsen en vecka innan tiden löper ut. Vi hoppas detta ska hjälpa till i lägenhetssökandet! 

Uppdatering Kv Kvarnen!

20181015_150129.jpgI skrivande stund håller entreprenören på med vindsvåningen och det börjar mer och mer likna ett riktigt hus. Det går framåt! 

Vintern på ingång

Temperaturen.jpg

Det börjar bli kallare ute, frost var det idag på morgonen 
Dagarna blir sedan varmare och det kan till och med vara sol som värmer upp. Det är en svår tid för värmesystemet som måste hänga med i svängarna och det gör att det kan upplevas kallt i lägenheterna. Temperaturen ska vara 20-21 grader inomhus. Det kan vara så att elementen är kalla, men det betyder inte att det är kallt inomhus, utan de värms endast upp när temperaturen går under 20 grader.

 

Håll koll på värmen med en termometer som du har på en innervägg. Viktigt att tänka på är att termostaten på elementet inte ska blockeras av möbler, tjocka gardiner och så vidare, då känner den inte av värmen i rummet och stängs av. Rumsluften måste cirkulera fritt.

 

Skulle temperaturen gå under 20 grader är du välkommen att höra av dig så kikar vi på det!

Kv Lejonet utemiljö

20181003_130413.jpgStrax innan semestern bad vi hyresgäster i Kv Lejonet om åsikter gällande deras utemiljö. Vi har nu efter semestern haft bomöte med de berörda och vi kom fram till ett antal åtgärder som vi sätter i verket, det är följande: 

 • Flytta lusthuset och göra en uteplats intill denna
 • Plocka bort gamla odlingslotter som inte används
 • Riva trasigt redskapskjul

Till våren: 

 • Snygga upp utemiljön
 • Plantera några vackra prydnadsträd
 • Se över beslysning, aknske komplettera den vid lusthuset
 • Rensa bland buskar under balkongerna 

Ska bli roligt att kunna uppfylla några av era önskemål! 

Besöksparkeringar sänkt avgift!

Vi har lyssnat på er hyresgäster och därmed sänkt avgiften för besöksparkering till 6 kr per timme. Det är också infört ett maxtak för att använda parkeringen en hel helg. Från fredagar kl 18:00 - söndagar kl 12:00 kostar det 95 kr. Det är appen Parkster man använder och det är skyltat vid parkeringsplatserna. Det finns förklaring på hur du går tillväga, men blir du osäker så är du alltid välkommen att kontakta oss så ska vi hjälpa dig! 

Kv David rabattering

Denna veckan håller vi mest till i Kv David för att rensa rabatter och ingångar. Kom gärna förbi och säg hej! 

Kv Markus rabattering

 I veckan har vi hållit hus i kv Markus med rabattering och rensat vid ingångarna. Hoppas ni har sagt hej när ni passerat oss! Vi önskar en trevlig helg! 

Strömkabel av på N Krongatan 14

Kabeln som försöjer huset med ström är av, EON är igång och arbetar så fort de kan för att lösa problemet. Hela huset är utan ström för tillfället. 

Vad gör vi denna veckan ute i våra områden?

P1010082.jpgUnder denna veckan står det rensning av rabatter på schemat. Och då är det i kv Ruben och Virden 5. Även att snygga till vid ingångarna till de höga husen på Maskrosen. 

Kv Kvarnen uppdatering!

IMG_20180913_113201_233.jpgIdag gjuts det för fullt i området då plattan till de två husen i andra etappen ska färdigställas. Det går framåt och inflytten är 1/5 2019 som planerat! Är du intresserad? Hör av dig till oss! 

Nyanställda!

Personal.jpg
Vi har sedan en vecka tillbaks två nya medarbetare hos oss. Det är Filip Johansson (Ekonom) samt Gert-Yngve Johnsson (Fastighetsskötare). Välkomna till oss! 

Kv Abraham renoveringsstart

abraham-renovering-4.jpgBodarna är utplacerade i Kv Abraham och måndagen den 10 september drar arbetet igång! 

Det börjas på Baldersgatan 17 och fortsätter sedan på N Krongatan 14. Badrummen ska renoveras och det är byggentrprenör Ottosson Bygg AB som leder arbetet. 

Omplantering i kv Dovhjorten

20180901_090005.jpg
Ibland vill inte buskar och växter hålla sig levande av olika skälv. Därav sker viss omplantering av buskar i Kv Dovhjorten denna veckan!  

Trevlig helg!

Jakob.jpeg

Lite grått och trist idag, så förgyller denna fredag med en fin blomma som en entusiastisk hyresgäst i samråd med oss planterat utanför dennes port under sommaren. Har du några tankar och idéer om hur vi kan göra det fint hos er eller om du själv vill ordna något så kom gärna till oss och fråga! 

Målning av räcken

DSC_7222.jpg

Vi är nu i Kvarteren Abraham, Markus 3 och Isak för att måla trappräcke utomhus och även de räcken som är vid garagenedfarterna. Så se upp för nymålade räcken i veckan! 

Arbete kv Kvarnen

20180821_075843.jpg

 Arbetet i Kv Kvarnen fortlöper och för tillfället är det gjutning av stommar som är på gång. Hejja hejja! 

Fasadrenovering Ö Esplanaden 3

O-esplanaden-bild_0.jpegMåndag vecka 33 kommer vi att påbörja fasad och balkongrenoveringen på Ö Esplanaden 3. Vi fortsätter därefter de kommande veckorna med Östergatan 6 A-F och N Krongatan 10 A-C. 

AB Karlssons fasadrenovering kommer att utföra arbetet.

Driftsavbrott på fibernätet i Hagabo den 6-7 augusti

Information från Elmnet:

Vi måste göra en kapacitetsförstärkning på fibernätet i Hagabo vilket tyvärr medför att fibernätskunder boende på Murargränd 23, 25, 27 och 29 kommer att drabbas av ett driftsavbrott den 6-7 augusti. Om inget oförutsett inträffar ska samtliga kunder vara i drift igen senast kl 16.00 den 7 augusti.

 

 

Välkomna i sommar!

Abdul.jpgVälkomna in till Abdul i sommar som tar emot er i receptionen via telefon eller besök! 

Vi har också Julia, Yousif, Khalil och Mats som jobbar med vår utemiljö. 

Vårt nya lusthus i Kv Jakob

20180621_081138.jpg

Nu är ombyggnationen av vår gamla cykelkarusell redo att tas i bruk som lusthus! Bor du i Kv jakob och vill dricka en kopp kaffe utomhus men under tak, eller kanske vill ta med grillen och äta ute (tänk på att ha grillen utanför lusthuset) eller varför inte fira midsommar där imorgon tillsammans! Vi hoppas det kommer till användning. 

 

Imorgon fredag är det midsommar och vi håller stängt. Akuta ärenden hänvisas till vår jour 0470-468 51. Vi önskar er alla en trevlig midsommar! 

Klippning av häckar

20180515_122818.jpg Nu har några av våra sommarjobbare kommit till oss och de började direkt med att klippa häckar i alla våra områden! De har redan klippt några i Kv Ruben och arbetar sig sedan vidare genom alla områden.

Fasadrenovering och ommålning i Kv Dovhjorten

Vi är i full gång denna veckan med att tvätta fasader och tak i Kv Dovhjorten. Efter sommaren kommer husen att målas. Det är Johannessons Bygg som är totalentreprenör. 

 

Vi är medvetna om det bevattningsförbud som råder, men de entreprenörer som anlitas har tillstånd att använda vatten för att kunna utföra sina arbeten. 

Bomöte Kv Abraham

Bomote-Abraham.jpgVi kommer utföra en omfattande badrumsrenovering i Kv Abraham och bjuder därmed in alla i kvarteret för mer information. Ni är välkomna till vårt kontor på Köpmangatan 27 måndagen den 11 juni kl 18.00. Välkommen! 

Nationaldagen

Flagga.png                                     Den 6 Juni håller kontoret stängt.  Välkommen åter den 7 Juni.

Gårdsträff kv Isak

 

Bor du i Kv Isak är du välkommen på Gårdsträff nästa torsdag den 7 juni kl 15. Vi möts på gården utanför Balders gatan 32! Vi vill gärna höra dina tankar om din gårdsmiljö och ditt boende men också om främst miljöhuset. Vi har nämligen ett miljöhus-projekt och tanken är att börja testa olika förslag i ert miljöhus.

Vi kommer bjuda på kaffe och fika men ta gärna med en stol eller filt om du önskar sitta!

Anmäl din närvaro till oss senast 5/6 på telefon 0476-554 20 eller mail abo@almhult.se.

Har du inte möjlighet att närvara så får du gärna skicka dina tankar med din granne eller höra av dig till oss!

Välkommen! 

Tillstånd för att parkera

 

Nu närmar det sig den 1 juni med stormsteg. Dagen då du börjar använda din förhyrda parkeringsplats. Securitas börjar patrullera i våra områden och är du gäst så använder du gästparkeringarna som är uppmärkta. Där betalar/registrerar du dig i appen Parkster.

Har du en plats men den är upptagen när du kommer dit, då ringer du Securitas som då kommer och bötfäller den som står fel. Numret står på skyltarna vid respektive parkering.

Har du andra frågor är du alltid välkommen att kontakta oss via mail, telefon eller besök!

OBS! Har du inget kontrakt på parkeringsplats eller har missat att skicka in påskrivet kontrakt med registreringsnummer till oss så har du alltså ingen rätt att parkera på ÄBOs parkeringsytor.

Golfens dag!

 Då vi sponsrar Älmhults golfklubb så är alla våra hyresgäste välkomna på Golfens dag imorgon lördag den 26 maj mellan 10-14 för att prova på golf. Det finns olika aktiviteter under dagen, välkommen! 

Gårdsträff Kv Håkan!

Gardstraff-Hakan-nr-3.jpg Tack alla för en trevlig stund igår i Kv Håkan! Vi hade vädret med oss och det var så härligt! 

Det var många bra synpunkter kring både tvättstuga, utemiljö och lägenheterna i sig! Några av dessa har vi redan kunnat ordna. 

Pool eller studsmatta?

Studsmatta-2.jpg Det fina vädret håller i sig! Med det kan tankar som pool eller studsmatta dyka upp. 

 

Tänk på att det finns regler kring detta. 

 

Det är inte tillåtet att ställa upp studsmatta eller tappa upp en pool med vatten inne på gården om du bor i ett flerfamiljshus. 

 

Hyr du däremot en marklägenhet får du lov att ha både pool och studsmatta men under eget ansvar. Du måste därför se till att barn eller andra obehöriga obevakat kan använda den. 

 

Klicka gärna här för att läsa mer om vilka regler som gäller. 

Gårdsträff 24 maj kl 15

Gardstraff-Hakan.jpgBor du i Kv Håkan är du välkommen på Gårdsträff på torsdag den 24 maj kl 15:00! 

 

Vi kommer finnas inne på gården med fika och hoppas att så många som möjligt vill komma för att prata om sitt boende, både inne och ute. 

 

Ta gärna med en stol ner om du önskar sitta en stund. 

 

Har du inte möjlighet att infinna dig så skicka gärna med förslag och synpunkter med din granne eller hör av dig till pss. Vi vill gärna höra dina förslag, tankar och idéer! 

 

Välkommen! 

Bredbandsbolaget är nu Telenor!

Telenor.jpgNu är Bredbandsbolaget officiellt ett minne blott och de heter istället Telenor. Det innebär inga förändringar i utbudet eller i de tjänster ni har tecknat, däremot är det ett nytt telefonnummer. Det nya numret är 020-222 222. Välkommen att kontakta Telenor om ni har några funderingar! 

Asfaltsarbete

För att förbättra kvalitén på asfalten kommer Älmhults Kommun från och med vecka 20 att fräsa asfalten på flera gator i centrum. Gator/delar av gator som kommer att påverkas är Köpmangatan, Norra Parkgatan, Södra Parkgatan och Eriksgatan.

 

Under tiden som arbetet pågår vill Kommunen därför uppmärksamma dig som trafikant om de gupp som kan uppstå vid gatorna ovan, det är viktigt att du kör långsamt samt att du tar hänsyn till  arbetarna. Den 29 maj kommer även Köpmantunneln att stängas av. Under denna dag, vänligen följ orange vägvisning.

 

För att minimera störningar i trafiken och butikernas öppettider kommer stor del av asfaltsarbetet att ske kvällstid/nattetid vecka 22. Vi hoppas att du som boende i området har förståelse för situationen och att du har överseende med detta.

 

För frågor kontakta Fredrik Danielsson, produktionschef på Älmhults Kommun. 

Utbildning 15/5

20180515_083724-1.jpgIdag tisdag håller vi stängt mellan 10-12 på grund av utbildning. Är det något akut är ni alltid välkomna att ringa vår jour på telefon 0470-468 51. Ha en fin dag i solen! 

Kristi Himmelsfärds dag 10/5

Narbild-piontulpaner.jpgDet är Kristi Himmelsfärds dag imorgon den 10 maj vilket betyder helgdag och att vi håller stängt, likaså fredagen den 11 maj. Glöm inte att vi alltid har jour och att du dygnet runt kan ringa 0470-468 51 om du har några akuta problem i din bostad. Vi finns här som vanligt igen på måndag! Trevlig helg! 

Vi omvandlar cykelhus till lusthus

Lusthus Jakob Vi har idag ett cykelförråd på gården i Kv Jakob som inte används så som vi tänkt. Därför ska vi fram till midsommar omvandla detta till ett lusthus som vi tror och hoppas ska användas flitigt! Är du hyresgäst hos oss och bor i Kv Jakob så se till att ta med grillen och några vänner eller varför inte träffa dina grannar för att umgås i sommar! Finns det fler liknande idéer i andra kvarter så tar vi tacksamt emot sådana. Trevlig helg!

Värme och varmvatten borta

 På grund av en akut läcka påverkas fjärrrvärmen på Oxtorget, Oxtorgsgatan och Knutsgatan. Åtgärd är

påbörjad och arbetet beräknas vara klart inom ett par timmar. 

Valborg och 1 Maj

Den 1 Maj håller kontoret stängt.   Välkommen åter den 2 Maj. 
 
Trevlig Valborg!

Vårstädning snart avslutad!

20180409_102443.jpgImorgon är vi klara med vårstädningen och välkomnar vår och sommar med öppna armar! 

Information om behandling av personuppgifter inom Älmhultsbostäder AB

Enligt dataskyddsförordningen är Älmhultsbostäder AB ansvarig för hantering av personuppgifter, som berör Älmhultsbostäders hyresgäster och/eller personer som via vår hemsida söker en bostad, lokal, garage eller p-platser. 

 

De register som används av Älmhultsbostäder AB kan innehålla uppgifter som till exempel namn, personnummer, adress, e-postadress, telefon, bank med kontonummer, arbetsgivare och inkomst. 

 

Älmhultsbostäder AB får bara använda personuppgifter som är absolut nödvändiga för den särskilda behandlingen. För varje typ av personuppgiftsbehandling finns register som redovisar vilka uppgifter som salmas in, ändamålet med behandlingen, hur uppgifter hanteras, hur länge de sparas med mera. 

 

Exempel på register: 

- Ansökan om bostad, lokal, garage och p-plats på vår hemsida med namn med mera. 

- Register över hyresgäster med namn, adress, telefonnummer och e-postadress per fastighet. 

 

Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen (GDPR) att gälla och vi liksom alla företag och organisationer inom EU som hanterar personuppgifter följer då den. Den ersätter den svenska personuppgiftslagen. Syftet är att stärka din personliga integritet och särskilt din rätt till skydd av dina personuppgifter. 

Senaste nytt om kv Kvarnen!

20180420_134720.jpgSkylten är uppe, marken är slätad, schaktet är färdigställt och grundarbete påbörjat! Inflyttning i de två första husen kommer ske den 1 maj 2019. 

 

Är du intresserad? Anmäl dig i vår bostadskö eller hör av dig till oss för mer information. telefon 0476-554 20 eller maila abo@almhult.se. 

Problem med telefonin

Horlurar.jpgJust nu går det inte ringa oss på grund av en avgrävd fiberkabel, detta påverkar telefonin i hela södra Sverige. Beräknad klartid är 13.00. Felanmälan kan göras via Mina Sidor alternativt maila till abo@almhult.se.

Vårstädning!

20180409_102443.jpgÄntligen! Idag börjar vi vårstäda i våra områden. Vi sopar upp sanden och beskär häckar och buskar. Nu hoppas vi att våren är här för att stanna! 

En kväll på cirkus!

20180404_180428.jpgVi vill tacka Cirkus Brazil Jack för en fantastisk föreställning igår! Och alla härliga hyresgäster som var med och förgyllde denna kväll! Tack! 

Bolagsstämma

20180403_140444.jpgTisdagen den 10 april kl 17 är det bolagsstämma.  Kl 18 är allmänheten välkomna att delta. Mötet äger rum på vårt kontor, Köpmangatan 27. Välkomna! 

Senaste nytt gällande införandet av avgiftsbelagda parkeringsplatser

Parkering-bild.jpgPå grund av den ihållande vintern och tjälen som inte släpper så drar det ut på tiden med uppmärkning av platserna. 

 

I och med detta börjar Securitas att patrullera först den 1 juni. Under maj månad skickar vi ut hyreskontrakt där vi behöver er underskrift samt registreringsnummer på bilen/bilarna. 

 

Är du intresserad av en plats? Välkommen att kontakta oss så antecknar vi detta fram tills dess att kontrakt skickas ut. Telefon 0476-554 20 eller abo@almhult.se. 

VI BJUDER VÅRA HYRESGÄSTER PÅ CIRKUS!

CirkusBrazilJackLogotypeClown.jpgVälkomna den 4 april kl 18.30 på en föreställning av Cirkus Brazil Jack. Tältet slås upp på Älmhults Handelsplats, bredvid Shoes and Bags, precis som förra året.

Biljetter finns att hämta på vårt kontor under våra öppettider, 13-16 mån-tors. Begränsat antal biljetter och max 5 biljetter per lägenhet. VÄLKOMNA! 

 

Första spadtaget i Kv Kvarnen!

spadtag-kollage1-1.jpgIdag tog vi första spadtaget på Kv Kvarnen! Det är starten för vad som kommer bli 48 nya lägenheter i centrum. Vi kommer fortlöpande att uppdatera under processens gång. Vill du ha mer information eller är intresserad av projektet så är du alltid välkommen att kontakta oss! Mer information hittar du också om du klickar här

Ny hyra 1/4

Hyresförhandlingar om 2018 års hyra är avslutade med Hyresgästföreningen. Tillsammans är vi överens om att samtliga hyror justeras med 50 kr per lägenhet. Överenskommelsen gäller från den 1 april 2018 till den 31 mars 2019. 

 

Grunden för hyresjustering är ökade kostnader för löner och förvaltning, samt de underhållsplaner som skall genomföras de kommande åren. 

Förhyrda parkeringsplatser

Parkering-bild.jpgVi har lyssnat på era synpunkter. Vi har tagit till oss och tänkt om. 

Vi kommer från och med den 1 april att införa förhyrda parkeringsplatser, men det kommer att vara en uppmärkt plats för den som önskar hyra. Du kommer alltså ha din egna specifika plats. På den platsen kan du ha två bilar registrerade och du vet att du alltid har din plats. 

Mindre brand

Under onsdagskvällen ägde en mindre brand med rökutveckling rum i en av våra lägenheter.

Räddningstjänsten var på plats snabbt och allt är under kontroll. 

 

Kvarteret Haganäs

DJI_0015.jpg 

Med ett bra läge utmed Ö Esplanaden, mellan Älmhults centrum och handelsområdet/IKEA, kommer vi att bygga 4 stycken 4-våningshus.

 

Det kommer totalt att bli 78 stycken lägenheter. 
22 stycken med 1 rum och kök, 36 stycken med 2 rum och kök samt 20 stycken med 3 rum och kök.

 

Byggstart januari 2019 och två hus beräknas färdigställas till april 2020. De andra två till september samma år.

 

Är du intresserad? Registrera dig på vår hemsida i vår bostadskö.

 

Har du frågor? Välkommen att höra av dig till oss, 
0476-554 20 eller abo@almhult.se.

Kvarteret Kvarnen

DJI_0117.jpgCentralt beläget på Hantverksgatan/Eriksgatan i Älmhult kommer 4 stycken 3-våningshus att uppföras.

 

Det kommer totalt att bli 48 stycken lägenheter.
20 stycken med 2 rum och kök samt 28 stycken med 3 rum och kök.

 

Byggstart april 2018 och två hus beräknas färdigställas till april 2019. De andra två till juli samma år.

 

Är du intresserad? Registrera dig på vår hemsida i vår bostadskö.

 

Har du frågor? Välkommen att höra av dig till oss,
0476-554 20 eller abo@almhult.se.

Förberedelser för nya kvarteret Kvarnen!

DJI_0117.jpgNu kommer arbetet med vårt nya kvarter Kvarnen att påbörjas.
Inför byggnationen som startar i början av April kommer vi att sätta upp staket, markbereda och fälla

träd mm.

Bredbandsbolaget blir Telenor!

Telenor.jpgBredbandsbolaget blir Telenor! Sedan 2006 är Bredbandsbolaget en del av Telenor-koncernen och de kommer nu också att byta sitt namn till detsamma. Det innebär ingen förändring i dina tjänster som kund utan allt löper på som vanligt. Det kommer ta cirka 3-4 månader innan namnbytet är igenom. Har du några frågor kring detta är du välkommen att kontakta Bredbandsbolaget på telefon 0770-777 000. 

Utbildning i beskärning

Idag är det utbildning i beskärning för våra duktiga fastighetsskötare! Våren är snart här och vi börjar bli mer än redo för att ta emot den! 

Nytt informationsblad!

Informationsblad-1.jpg Vi har satt upp uppdaterade listor i alla våra trapphus med information om viktiga telefonnummer. Ta gärna en kik på detta och uppdatera i era telefoner! Trevlig helg önskar vi!

Förhyrda parkeringsplatser

Parkering-bild.jpgFrån den 1 april 2018 kommer vi att börja ta betalt för alla våra parkeringsplatser inom ÄBOs bestånd. Vi kommer på detta viset få koll på att det endast är våra egna hyresgäster som använder platserna. Mer information kring detta kommer skickas ut till berörda inom kort. Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss,

0476-554 20 eller abo@almhult.se. 

Problem med skadedjur

Anticimex.jpg

Har du som hyresgäst problem med skadedjur? Då hoppas vi att du hör av dig till oss direkt för att få bukt med problemet så snabbt som möjligt. Vi har avtal med Anticimex som är experter inom området. Det kan vara allt från myror till kackerlackor. 

Ring 0476-554 20 eller skicka oss ett mail på abo@almhult.se. 

Ventilbyte, påverkan på värmen.

 

Pga av ett ventilbyte i källaren påverkas värmen i huset på följande adresser och tider.

 

Torngatan 10 & 12 A-C    Tisdagen 23/1  mellan 07:00-18:00

Baldersgatan 13 A-D       Tisdagen  23/1  mellan 07:00-18:00

Torngatan 10 & 12 A-C   Torsdagen 25/1 mellan 07:00-18:00

Baldersgatan 15 A-D       Torsdagen 25/1 mellan 07:00-18:00

Hurra!

25-ar.jpgUnder 2017 betalade vi ut en varsin månadshyra till tre av våra hyresgäster för att de varit trogna ÄBO under en sammanhängande period av 25 år! Det är stort! Grattis till er, och grattis till oss! Vi hoppas på många fler år tillsammans! 

Låsbyte Kv David

Nycklar.jpgUnder mars,  vecka 11 kommer vi att göra ett låsbyte i Kv David. Efter många år på nacken har nuvarande system gjort sitt. Vi kommer med mer information till berörda när det är dags!  

Prisändring Bredbandsbolaget

Vi har fått till oss av våra hyresgäster att Bredbandsbolaget höjt kostnaden på sina tjänster. När vi kontaktade Bredbandsbolaget fick vi det bekräftat. 

Vi tillhandahåller 0,5 mBit/sek genom hyran men avtal på högre hastighet är individuella och inget vi kan påverka dessvärre. Har ni några fråor kring detta är ni välkomna att höra av er till Bredbandsbolaget 0770-777 000. 

God fortsättning på nya året !

I januari brukar många få lust att rensa och städa in det nya året, du glömmer väl inte att du kan skänka saker

som är hela och rena till vår lokal Ge & Ta på Östergatan 6 B.

 

Kanske hittar du även något nytt att ta hem när du är där. Dörren är öppen dygnet runt.

 

Välkommen! 

Senaste nytt! Se hit!

20171222_094956.jpg

Igår skrevs kontraktet på för vår nyproduktion i Kv Haganäs 3 och Kv Kvarnen. Det är alltså nu helt klart att det kommer bli 126 nya lägenheter som beräknas vara färdigställda under 2019.

Det är stor efterfrågan på lägenheter och vi arbetar hela tiden med att kunna bemöta denna.

 

Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss! 

Jul och Nyår

20171222_094801.jpg 

Nu närmar sig Jul och Nyårshelgerna  med stormsteg och med den lite extra ledighet för många. Här når ni oss om det händer något akut under helgdagarna.

Jour  0470-468 51 för felanmälningar som är akuta.
Utelåsning 0476-554 20. Under jourtid  010-470 51 84 (Securitas)

Securitas  störningsärende  010-470 51 84

Polis  114 14

Nödsituation  112

Levande ljus är mysiga, men glöm inte att ha uppsikt och kontrollera din brandvarnare.

 

Vi har öppet som vanligt 27-29 december samt 2-5 januari.


Var rädd om dig och värna om din granne !


God Jul och Gott Nytt År!

Älmhultsbostäder AB

Fastighetsaffär klar!

G0153003_0.jpgI början av hösten presenterade vi våra planer på att sälja 197 stycken lägenheter i kvarteret Falken samt Vråken 1 & 2. Den affären är nu klar. 

Det är fastighetsägarna Göran Olsson och Bo Svennarp som driver bolaget Sydkusten som tar över från den 1 mars 2018. De har sedan tidigare 150 lägenheter i Älmhult och blir nu alltså mer än dubbelt så stora. De ser Älmhult som en tillväxtkommun och vill därför satsa här!

Hör av er till oss om det finns frågor eller funderingar. 

NYHET! E-signering!

Nu tar vi ännu ett steg framåt och kan från och med idag erbjuda dig som ska skriva hyreskontrakt att göra det genom e-signering! 

 

Du signerar genom ditt Bankid eller mobila Bankid och får sedan ditt kontrakt elektroniskt. 

 

För mer information kring detta är du välkommen att höra av dig! 

Ge & Ta!

Ge & Ta

Nu har vi öppnat vår "Ge & Ta" som finns på kortsidan av Östergatan 6B! ??


Tanken är att du kan lämna saker som du önskar skänka och är du i behov av något kan du alltid gå dit och kika. Kanske finns just det som du behöver!
(Tänk på att alla saker ska vara hela och rena)

 

Dörren är öppen dygnet runt, välkomna!

Byte av vitvaror i kvarteret Markus

Mellan den 4/12 - 12/12 kommer vi att byta ut vitvarorna i kvarteret Markus.  Schema om när vi gör

bytet har gått ut till berörda. 

Vi besöker dig när du flyttat in!

Våra bovärdar, Ann och Monika, besöker alla nya hyresgäster efter att de flyttat in för att hälsa välkomna och informera om tvättstugan, miljöhuset och svarar på andra frågor som kan dyka upp när man kommit till en lägenhet.

Vi ser att detta mottas väldigt positivt och vi är glada att kunna få våra hyresgäster att känna sig välkomna i deras nya hem! 

 

Läs gärna mer om detta via länken där tidningen Hem&Hyra har följt med Ann och Monika på ett besök. 

Klicka här.

Nu ska vi bygga nya bostäder!

Under förra veckan beslutade styrelsen att vi ska bygga 126 nya lägenheter totalt! 

Det blir i två olika områden, Kv Kvarnen och Kv Haganäs. Fyra hus i respektive område. Byggstart planeras under våren 2018 och beräknas färdigställas efter två år, alltså under 2020.  

Mer information kommer löpande! Har ni några frågor eller funderingar är ni välkomna att höra av er. 

Var med och påverka din framtida bostad!

affisch-almhult.jpg 

ÄLMHULT+PIZZA+DRÖMBOENDE+GRATIS BIO = SANT

Vill du vara med att bestämma i Älmhult? Drömmer du om att bo i en egen lägenhet? Eller ett hus kanske? Gillar du pizza och bio?
Kom till Folkets Hus nästa onsdag och torsdag (18 & 19 oktober) kl 17 och var med att styra upp Älmhults framtida utveckling och boenden. Vi bjuder på pizza och du som deltar får en gratis biobiljett. Det är helt gratis att delta så kom och ta med dig dina kompisar!

Sveriges ungdomsråd är en ideell förening som jobbar med ungas rättigheter och maktpåverkan i samhället. Vi styr upp det här projektet med Älmhultsbostäder. Vill du veta mer hittar du oss på insta: @svungdomsrad eller på fb! 

Reparationsarbeten på fjärrvärmeväxlaren

Värmeväxlare ska bytas i sju av våra områden under oktober. Det innebär att värme och varmvatten kommer att vara borta hela dagen mellan kl  08:00-20:00 dessa dagar.  Det sker enligt nedan: 

 

Kv Niklas                              10/10

Kv Örnen                             12/10

Kv Axel                                 17/10

Kv Kärnan                            19/10 

Kv Ruben/Kv Nya David    24/10

Kv Dalen                              26/10

Kv Marcus                            31/10

 

Vi har även satt upp en lapp i respektive trapphus om när det sker hos just dig.  
Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss på telefon 0476-554 20. 

Nya tider på kontoret/Changed hours at the office

Tider.jpgNya tider från och med måndag den 2 oktober! 

_______________________________________________________________________________________

Changed opening hours which starts from the 2nd of October! 

Parkeringsplatser / Parking lots

Nu är några av våra parkeringsplatser klara och det är okej att parkera på dessa! 

Tanken är att det blir en viss nyplantering av grönska i våra områden efter de träd som kapats ner. 

Det kommer också att bli avgiftsbelagda platser på alla våra parkeringar med start våren 2018. Mer information kommer kring detta. 

_______________________________________________________________________________________________

Some of our parking spaces are now finished and it is ok to park on these!
The idea is that there will be a certain new planting of greenery in our areas after the trees cut down.
There will also be chargeable seats on all of our parking spaces starting in the spring of 2018. More information will be available around this.

Sågar ner träd/Cutting down trees

Tradfallning.jpgVi är i full gång med att såga ner flera träd som står i samband med några av våra parkeringar. Detta görs för risken att skada bilarna samt för risken av personskador då träden är gamla. 

De almar vi sågar ner har tyvärr dött. 

Vi hoppas ni har överssende med att det blri lite stökigt under tiden men vi försöker arbeta så snabbt och smärtfritt som möjligt! Har ni några frågor är ni välkomna att kontakta oss!

________________________________________________________________________________________________

We are in the process of cutting down several trees in connection with some of our parking facilities. This causes the risk of damage to the cars and for the risk of personal injury when the trees are old.
The elms we saw down has unfortunately died.
We hope you're overcome with a little messy meanwhile but we try to work as fast and painlessly as possible! Do you have any questions, please feel free to contact us!

Sponsorer till Diö Hockey/ Sponsors for Diö Hockey

Dio-hockey.gif 

Vi är stolta sponsorer till Diö Hockey och vill gärna att våra hyresgäster både ska få möjligheten att vara åskådare men också utöva hockey!

 

Låter detta intressant? Just nu erbjuder vi dig i samarbete med Diö Hockey:

 •  ett säsongskort per hushåll (att hämta ut på vårt kontor) 
 •  fri träningsavgift/medlemskap för barn upp till 10 år. (kontakta Diö Hockey)

_________________________________________________________________________________________________

We are proud sponsors of Diö Hockey and would like for our tenants to get the opportunity to be audience but also to practice hockey!

Does this sound interesting? Right now we offer you in cooperation with Diö Hockey:

 •   a season card per household (to pick up at our office)
 •   free exercise fee / membership for children up to 10 years. (contact Diö Hockey)

Tack.jpgVi är glada att vi i sommar hade möjligheten att sysselsätta några av alla de ungdomar som vill testa på arbetslivet. detta i samarbeta med Älmhults Kommun. Vi är helnöjda med deras insats! Tack! 

______________________________________________________________________________________________

We are pleased that this summer we had the opportunity to employ some of the young people who want to test the work life. This in cooperation with Älmhults Municipality. We are happy with their efforts! Thanks!

Säljer för att bygga! / Sell to build!

DSC_0040.jpg

Invånarantalet växer i Älmhult. Fler önskar flytta hit. Älmhultsbostäder har 2 467 sökande i bostadskö. Vi måste bygga fler hyresbostäder.

 

Dock, det kostar mycket pengar att bygga hus.

 

ÄBO planerar för att bygga 4 stycken 3-våningshus, totalt 48 lägenheter i kv. Kvarnen. Det blir 2 rum och kök respektive 3 rum och kök. Mycket centralt läge. Parallellt med detta planerar vi för att bygga 4 stycken 4 våningshus i kv. Haganäs 3, vid Vattentornet. I dessa hus kommer det även att finnas ett antal mindre lägenheter. Båda byggprojektet tror vi kommer igång att byggas med start våren 2018 och totala byggtiden beräknas till 2 år.

Men att bygga nytt kostar pengar, mycket pengar.

 

Under våren och sommaren har vi med hjälp av Fasticon genomfört en fastighetsutredning för att komma fram till lämpliga förslag på fastigheter att sälja. Styrelsen tog vid senaste sammanträdet beslut om att arbeta med ett beslutsunderlag kring försäljning av totalt 197 lägenheter i kv. Falken, kv. Vråken 1 samt kv. Vråken 2.

 

Fastigheterna har valts ut för att skapa ett paket som representerar snittet av vårt fastighetsbestånd. De tre områdena ligger geografiskt samlade. Bra ur förvaltningssynpunkt och där bör finnas utrymme för ny ägare att kunna komplettera med nyproduktion.

 

De närmaste månaderna kommer ett intensivt arbete genomföras med att ta fram korrekt beslutsunderlag samt med hjälp av konsulter välja fram lämplig köpare. Tidplan är att styrelsen och Kommunfullmäktige kan fatta ett beslut under 2017. Ny ägare bör tillträda 1;a kvartalet nästa år.

Viktigt att notera, samtliga hyresgäster i kv. Falken, kv. Vråken 1 och kv. Vråken 2 kommer att bo kvar med oförändrade villkor. Nuvarande hyreskontrakt gäller och övertas av ny ägare.

 

Vi kommer fortlöpande att informera våra hyresgäster om processen, både på hemsidan och genom Bomöte.

_________________________________________________________________________________________________

The population grows in Älmhult. More people wishes to move here. Älmhultsbostäder has 2,467 applicants in the que for an apartment. We need to build more rental housing.

 

However, it costs a lot of money to build houses.

 

ÄBO plans to build four 3-storey houses, a total of 48 apartments in q. Kvarnen. There will be 2 rooms and 3 rooms apartments. Very central location. In parallel with this we plan to build four 4-storey houses in q. Haganäs 3, at the water tower. In these houses there will also be a number of smaller apartments. Both construction projects believe we will start building in spring 2018 and the total construction time is estimated at 2 years.
But building new costs money, a lot of money.

 

During spring and summer, we have conducted a real estate survey with the help of Fasticon to find suitable proposals for real estate to sell. At the last meeting, the Board decided to work with a decision document on the sale of a total of 197 apartments in q. Falken, q. Vråken 1 and q. Vråken 2.

 

The properties have been selected to create a package that represents the average of our property portfolio. The three areas are geographically aggregated. Good from management point of view and there should be room for new owners to be able to replenish new production.

 

In the next few months, intensive work will be carried out to produce correct decision making and, with the help of consultants, to select suitable buyers. Timetable is that the Board and the City Council may make a decision in 2017. New owners should enter the 1st quarter of next year.
Important note, all tenants in q. Falken, q. Vråken 1 and q. Vråken 2 will remain with unchanged conditions. Current rental agreement is valid and taken over by new owners.
 
We will continuously inform our tenants about the process, both on the website and through meetings.

 

Underhåll av parkeringar v 37-43 / Maintenance of parking lots between w 37-43

Vi kommer utföra underhållsarbete på våra parkeringsplatser i kvarteren David, Ruben, Markus, Abraham, Isak och Jacob, vilket innebär att parkeringarna kommer vara avstängda i olika etapper.

Arbetet består bland annat av att såga ner träd som innebär fara samt asfaltslagning, linjemålning och slamsugning av brunnar. För att kunna utföra arbetet ber vi er att flytta bilarna som står på dessa parkeringar under tiden arbetet pågår. Eftersom underhållet utförs i etapper hänvisar vi till övriga parkeringar i området under tiden arbetet pågår.

Mer information om tider och vilka parkeringsplatser som berörs av parkeringsförbud finns vid respektive parkering.

 

_________________________________________________________________________________________________

We will perform maintenance work at our parking lots in the areas of David, Ruben, Markus, Abraham, Isak and Jacob, which means that the parking will be suspended at different stages.


The work consists for instance of cutting down trees that involve hazards, asphalt laying, line painting and sludge extraction of wells. In order to carry out the work, we ask you to move the cars on these parking spaces while the work is in progress. As maintenance is carried out in stages, we refer to other parking spaces in the area as long as the work is in progress.
More information about times and which parking spaces are subject to a parking ban at the respective parking.

Reparationsarbeten på fjärrvärmeväxlaren

Värmeväxlare ska bytas i sex av våra områden under augusti och september. Det innebär att värme och varmvatten kommer att vara borta hela dagen, 08:00-20:00, dessa dagar. 

Det sker enligt nedan: 

 

Kv Markus 3 - 22/8

Kv Abraham - 24/8

Kv Isak - 29/8

Kv Håkan - 31/8 

Kv Niklas 4 - 5/9

Kv David - 7/9

 

Vi har även satt upp en lapp i respektive trapphus om när det sker hos just dig. 

 

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss på telefon 0476-554 20. 

 

Tillfälligt boende?

DSC_7154_0.jpgSöker du tillfälligt boende? Då har vi kanske något för dig! Från och med nu och fram till den 31 december 2017, alltså fem månader, går det att hyra en mindre tvåa på Ö Esplanaden 9 i Älmhult.  De är på 37 m2 och månadshyran ligger på 4025 kronor. Hör av er till oss vid intresse! 

________________________________________________________________________________________________

Looking for temporary accommodation? Then maybe we have something for you! From now until December 31st, 2017, that´s five months, it is possible to rent a smaller two room apartment at Ö Esplanaden 9 in Älmhult. They are 37 m2 and the monthly rent is 4025 SEK. Get in touch with us if you are interested!

 

Försäljning av fastigheter

Det har i en artikel i tidningen skrivits om försäljning av fem fastigheter inom vårt bestånd. Detta är nu genomfört och de nya ägarna som tillträder från den 1 augusti i år är enligt följande: 

 • Kv Munthe 9 - Bubblo Fastigheter AB
 • Häradsbäck 1:112 - Härlundagården AB
 • Sofia 11 - Jaree och Peter Johansson i Växjö
 • Banvakten 1-6 - JV Fastigheter AB

Med tillträde den 1 september:

 • Bäcken 6 - Peter Engkvist och Annelie Jönsson

Hyresgäster i respektive fastighet kommer att få mer information från oss. 

Sommarjobbare i receptionen

Evelina.jpgFrån och med idag har vi en duktig tjej i receptionen, Evelina! Hon kommer att vara hos oss i sex veckor framöver då det är semestertider. Hon hjälper dig med felanmälan, nycklar, registrering och andra frågor. Välkomna!  

_______________________________________________________________________________________________

From today we have a nice girl at the reception, Evelina! She will be with us for six weeks during this holiday time. She helps you with error reporting, keys, registration and other questions. Welcome!

Avgrävd kabel

Avgrävd kabel för TV som påverkar kv Pallander och Oxtorget. Bredbandsbolaget är medvetna om detta och jobbar med att lösa problemet och vi hoppas det fungerar som vanligt inom kort!

Säsongsarbetare

Mats.jpgVi har förutom sommarjobbarna även en säsongsarbetare som jobbar främst med gräsklippning men även med annan utemiljö. Han heter Mats och kommer vara hos oss fram till och med september. Så ser ni någon i en gräsklippare så är det Mats ni kan säga hej till! 

 

Rabatter och häckar

De närmsta dagarna börjar våra sommarjobbare att rabattera och klippa häckar på våra innerområden. Så som kv Markus, Abraham, Isac m.fl. Kan förekomma lite oväsen på morgonen och under dagarna från våra häcksaxar. Men vi hoppas att ni har överseende med det. 

 

Sommarjobbare

Vi har nu fem duktiga sommarjobbare hos oss! De hjälper oss med utemiljön som blomstrar och behöver omsorg. 

 

 

Sommarjobbare.jpg

                                  Fr. vänster: Abdul, Julia, Johannes, Jonathan och Fredrik.

 

Fototävling för unga

För två veckor sedan startade Fastigos fototävling på Instagram där unga uppmanas att fotografera sin favoritfastighet. Tävlingen är ett försök att kommunicera med unga om fastighetsbranschen i ett av de sociala medier, där de lägger mycket tid. För att få större synlighet och genomslag inleddes samtidigt ett samarbete med komikern och YouTubern Hampus Hedström som gjort en video på temat "Min lägenhet faller isär". Videon har hittills fått nära 80 000 visningar på YouTube och vi har fått in omkring 400 tävlingsbidrag i fototävlingen.

Var gärna med och tävla! 

 

Midsommar

Imorgon fredag är det midsommarafton! Vi håller stängt men vid akuta ärende finns

vår jour alltid redo, telefon 0470-468 51. Vi önskar alla en Glad midsommar! 

 

Erbjudande

Teckna dig för autogiro eller e-faktura senast den 31 augusti nu så får du ett presentkort på Handelsplats Älmhult till ett värde av 100 kr.

Pooler & studsmattor

Nu när vädret börjar bli finare och varmare så lockas många till att fylla en pool med vatten eller montera en studsmatta i sin trädgård. Vi vill bara att ni ska tänka på följande om ni är hyresgäster till oss. Har du ingen egen gräsplätt (alltså hyr en marklägenhet) så är det inte tillåtet att montera en studsmatta. Då ansvaret ligger på Älmhultsbostäder om något skulle inträffa är det inget vi vill riskera.

 

För mer information kring detta, var vänlig läs mer här.  

 

Pågående försäljning

Vi har nu fem fastigheter till försäljning som hanteras av mäklare. De svarar för upplysningar, visningar och tar emot bud. 

Smålands Fastighetsbyrå handhar Bäcken 6, Banvakten 1-4 samt Häradsbäck 1;112.

Sparbankens Fastighetsbyrå handhar Sofia 11 samt Munthe 9. 

 

ÄBO's styrelse kommer därefter att fatta beslut om försäljningen ska genomföras eller inte. 

 

Hyresgäster kommer löpande att bjudas in till information när sådan finns, dessutom kommer hemsidan att uppdateras. 

 

Är du intresserad av att förvärva någon av dessa fastigheter, välkommen att höra av er till respektive Fastighetsbyrå för mer information! 

Är du hyresgäst och har funderingar, tveka inte att höra av er till Tore på telefon 0476-554 25 eller tore.vestergard@almhultsbostader.se. 

 

Nya projekt

Vi har för avsikt att bygga fler bostäder i Älmhult och har lämnat ut underlag för anbud. Det gäller 48 lägenheter i Kv Kvarnen samt 78 lägenheter i Kv Haganäs. 

 

Glada och stolta!

Kundundersokning-resultat.pngIdag är vi glada och stolta! Vår hyresgästundersökning visar att 55 % av våra hyresgäster ger oss betyget 5 av 5!
______________________________________________________________________________________________
Today we are very happy and proud! Our tenant survey shows that 55% of our tenants give us a rating of 5 out of 5!

Barnen på Haga förskola blev glada!

Med små gester går det göra många glada! Vi har sedan en tid haft ett barnbord med tillhörande bänkar stående. Dessa lämnade våra vaktmästare Ulf och Mats till barnen på avdelningen Regnbågen på Haga förskola i veckan. Barn och förskolelärare blev jätteglada! Och det glädjer oss att de kommer till användning. 

 

Grus och bänkar

Vi har under April månad varit ute och sopat upp grusen efter vintern och detta arbete är nu färdigt i samtliga  områden. Nästa vecka påbörjar vi arbetet med att sätta ut bänkar, sen får vi hoppas att våren kommer på riktigt.

 

Trevlig Helg!

 

Avbrott i fjärrvärmeleverans

På grund av ombyggnad kommer fjärrvärmen att stängas av till fastigheterna N Esplanaden 10, Prinsgatan 6, Köpmangatan 18, S Parkgatan 2, S Krongatan 11 samt Eriksgatan 9 under tisdagen den 18 april mellan 8-16, värme och varmvatten kommer vara helt borta under denna tiden.

 

På Köpmangatan 27 och N Esplanaden 14 B kommer värme och varmvatten vara avstängt onsdagen den 19 april mellan 8-16 och tisdagen den 25 april från kl 18 till och med den 26 april kl 7. 

Viktigt meddelande hyresgäster på Gemlagatan

Tisdagen den 18/4 kommer Älmhults Kommun att utföra reparationsarbete på fjärrvärmeväxlaren. Värme och vatten kommer vara borta hela dagen. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta oss på telefon 0476-554 20. 

 

Tack för en trevlig kväll på cirkusen

Cirkus-1.jpg Vi vill tacka alla hyresgäster för en trevlig kväll på Cirkus Brazil Jack i tisdags med mycket glädje och skratt! 

_________________________________________________________________________________________________

 

We would like to thank all of our tenants for a nice evening at Circus Brazil Jack last this Tuesday. A lot of happiness and laughs. 

 

Del av Östergatan avstängd för fordonstrafik

På grund av inkoppling av vattenledning på Källargatan måste Älmhults Kommun stänga av Östergatan, sträckan Haga förskolas parkering till Prinsgatan, för fordonstrafik.

Arbetet pågår den 5-6 april 2017. Vänligen ta annan väg.
Älmhults Kommun tackar för visad hänsyn.

För ytterligare information, kontakta tekniska förvaltningen tfn 0476-550 00, eller via mejl tekniska@almhult.se

Vid akuta fel efter arbetstid kontakta SOS Alarm tfn 0470-468 51.

Tekniska förvaltningen Älmhults Kommun

 

Vårstädning

Nu är våren här och idag har vi börjat städa upp gruset i våra gångar!

 

Hyresgäst som gjort vårfint

Kopmangatan-18.jpg Vi har äran att ha väldigt fina hyresgäster i alla våra bestånd! I ett kvarter har en hyresgäst gjort vårfint i en gammal carport. Vi blir glada av att det ser så trivsamt ut i våra kvarter! 

Hyreshöjning

1 April höjs hyran med 25 kronor/månad. För lokaler (ej index) och parkeringsplatser höjs avgiften med 0,5%.

 

En varm och skön vår/sommar önskar vi!

 Vi vill tacka alla trevliga hyresgäster som vi möter dagligen i vårt arbete. Era förslag och idéer om hur vi som hyresvärd kan bli bättre är ovärderliga för oss. Därför vill vi önska er alla en varm och skön vår/sommar! 

 

Fönsterputsning Maskrosen

 

Vårstädning

Solen skiner och vårkänslor börjar infinna sig!

Vi kommer att samla upp grus på vägar och gångar i början av april och bänkarna sätts ut runt månadsskiftet april/maj.  

________________________________________________________________________________________________

The sun is shining and spring fever begins to show up!
We will begin collecting gravel on roads and paths at the beginning of April and the benches set out around late April / May.

ID-brickor, viktigt för tryggheten

Samtliga anställda hos oss har en synlig ID-bricka som styrker att vi kommer från Äbo, allt för att du som hyresgäst skall känna dig trygg och säker. 

Uppdrag av vår ägare

Vi har fått uppdrag från ägaren, Elmen AB, att upprätta en förteckning över ca 250 lägenheter som kan säljas i en gemensam affär med Älmhults kommun. Styrelsen för Äbo kommer att ta fram detta underlag samt en konsekvensanalys för hur det påverkar företaget på kort och lång sikt. 

Radonmätningen

 

Under två månader har Älmhultsbostäder tillsammans med ÅF Infrastructure AB mätt radonhalten i samtliga av Älmhultsbostäders fastigheter. Radon är en radioaktiv ädelgas som kan förekomma i bostäder av flera anledningar. Markradon förekommer överallt i hela Sverige och kan ibland läcka in i bostäder om tätningen är otillräckligt. 

 

Alla som äger flerbostadshus har en skyldighet att kontrollera halten av radon i sina fastigheter och utföra åtgärder om halterna är för höga. Detta gäller oavsett om det finns misstankar om radon i fastigheten eller inte. Miljö och byggnämnden i Älmhults kommun håller med start under hösten 2016 på och ser över radonhalterna i flerbostadshus, vilket medför att alla fastighetsägare har uppmanats att utföra och redovisa radonmätningar.

 

Resultaten av mätningarna kommer att vara klara senast under april.

 

Skulle radon förekomma i någon av Älmhultsbostäders fastigheter kommer orsaken att utredas och därefter sätts rätt åtgärd in. Vanliga åtgärder är att se över ventilation för att vid behov öka luftomsättningen.

 

Cirkus!

 Biljetter slut/Sold out

Cirkus Brazil Jack kommer till Älmhult !

Vi vill bjuda dig som är hyresgäst hos Älmhultsbostäder på en föreställning.

 

När: Tisdagen den 4/4 
Tid:  18:00
Var: Handelsområdet vid Ikea Varuhuset


Är du intresserad så finns biljetter att hämta på kontoret. Begränsat antal och max 5 biljetter per hushåll. Kontoret är öppet Mån, Ons, Tors mellan 13:00-16:00

Välkommen!


Cirkus Brazil Jack will visit Älmhult !

 

We want to invite you as a tenant at Älmhultsbostäder to enjoy a show.

 

When:  Tuesday 4th of April

Time:    18:00

Where: Commercial area at the IKEA store

 

If you are interested, there are tickets available at the office. Limited number and max 5 tickets per household. The office is open Mon, Wed, Thu between 13:00-16:00


Welcome!

Finansminister på besök i Hagabo!

_UGE2648.jpg

På bild: Helen Bengtsson, ÄBO stryrelseordförande. Finansminster Magdalena Andersson och Älmhults nya kommunalråd, Eva Ballovarre.

 

På onsdagen den 1 mars var Sveriges finansminister Magdalena Andersson på besök i Älmhult. Det var många på plats för att hälsa henne välkommen och för att visa ÄBO's nyproducerade lägenheter på Hagabo, Murargränd. Ett trevligt och uppskattat besök!

Ny lägenhet i vårt bestånd!

Ny lägenhetVi har under en tid arbetat med att utöka beståndet med ytterligare en lägenhet. Det är en källarlokal som den 1 mars fick en hyresgäst. Tidigare har det varit en zoo-affär men efter lite slit och bra arbete har den nu blivit till en modern och ljus lägenhet. 

 

Älmhultsbostäder AB söker ny talang via nationellt traineeprogram

Älmhultsbostäder letar nu nationellt efter trainee till tjänsten som biträdande driftchef. Det är genom SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och dess traineeprogram som den nya talangen ska hittas. För mer info, klicka här.

Viktigt att tänka på när du fått erbjudande på lägenhet!

Om du upprepar att inte svara JA eller NEJ på ett erbjudande av lägenhet tre gånger förlorar du per automatik dina poäng enligt nya policyregler. Anmäl endast intresse på lägenheter du finner intresse av annars riskerar du att mista dina köpoäng. 

Älmhults kommun/Centrumarbete

Information från Älmhults kommun:

                                                            

Kommunfullmäktige har beslutat om Norra Esplanadens utformning så nu är arbetet med ett nytt centrum igång, samtidigt ritar arkitekter på förslag till Älmhults framtida torg.


Relining i februari
Renovering av våra spillvattenledningar, så kallad relining, påbörjades i början av februari 2017. Arbetet utförs av företaget AARSLEFF och beräknas vara klart den 1 mars 2017. Eftersom renoveringsmetoden är en nästintill schaktfri metod behöver vi inte gräva i gatan. Det gör att vägen är framkomlig och att gående når butikerna under deras öppettider.

 

Kommunfullmäktige har fattat beslut om Norra Esplanadens utformning
Den 30 januari antog kommunfullmäktige förslaget om hur Norra Esplanaden ska se ut. Kommunfullmäktige beslutade att:

*Korsningarna vid Södra och Norra Torggatan samt vid Köpmangatan blir upphöjda och beläggs med smågatsten.
*Nuvarande nivåskillnader mellan gångstråk, cykelbana och vägbana ska jämnas ut.
*Dagvattnet kommer att ledas till speciella regnrabatter som dessutom blir ett grönt inslag i centrum.
*Befintliga träd kommer att bytas ut om nya träd (kärrek) som ska planteras på båda sidor av gatan, mellan cykelbana och parkering.
*Gångstråken beläggs med betongplattor och det kommer att finnas plats för uteservering.
*Cykelstråken kommer att bli mellan gångstråk och bilväg. Parkering kommer att finnas längs gatan.
*Belysningen ska bytas ut mot en med lägre armatur - en ska vara riktad mot gatan och en riktad mot gång- och cykelväg.

 

Byte av vattenledningar
Vatten- och dagvattenledningarna i Norra Esplanaden är gamla och kommer att bytas ut. I samband med att vi byter ut våra vattenledningar kommer vi att göra markarbeten längs Norra Esplanaden. Det kommer också att göras planteringar som ger gröna inslag i stadsmiljön.

Vi beräknar att arbetet kommer att påbörjas i mars. Då kommer vi att byta ut våra dricksvattenledningar från dagens gjutjärn till moderna plastledningar. Vi kommer även att byta ut dagvattenledningarna från dagens betong till plastledningar.

 

Stortorgets utformning - träffa oss!

I november 2016 fick två arkitektfirmor i uppdrag att ta fram två olika förslag som visar aktiviteter som kan förstärka torget och skapa mer aktivitet, folkliv och flöden. Skisserna ska lämnas in i februari. I mars kommer vi att bjuda in till ett informationsmöte där förslagen presenteras. Då finns det möjlighet att ge synpunkter och vara med och påverka utformningen. Mer information om detta kommer.

Förslagen sammanställs sedan till ett gemensamt förslag som politiken fattar beslut om under våren 2017. Läs mer om uppdraget på www.almhult.se/centrumutveckling .


Hur kan du bidra?

Har du tankar och idéer kring centrumutvecklingen? Kontakta centrum@almhult.se

Nya Öppettider

Från den 1 januari 2017 har vi följande öppettider:

 

Telefontid:    Mån-Tors              08:00-12:00          Fre 08:00-14:00

Besökstid:     Mån, Ons, Tors    13:00-16:00

Lunchstängt:                                12:00-13:00

 

Radonmätningar/Radon Measurements

Under vecka 48-49 kommer Älmhultsbostäder att låta utföra radonmätningar i lägenheter i samtliga av Älmhultsbostäders fastigheter. Radonmätningarna kommer att utföras i samarbete med ÅF Infrastructure AB.

 

Mätningarna görs enligt myndighetsbeslut. Alla som äger flerbostadshus är ansvariga att utföra mätningar av radonhalten och detta är alltså helt rutinmässigt.

 

Radon förekommer naturligt i svensk berggrund och kan också finnas i vissa typer av betong. Älmhult ligger inte inom något högriskområde för radon och det är heller inte känt att det skulle finnas radon i byggnaderna.

 

Vi kommer att sätta in mätningsdosor i vissa av våra lägenheter, om du blir berörd kommer du att kontaktas av oss.

 

During week 48-49 Älmhultsbostäder will make radon measurements in apartments in all of Älmhultsbostäders properties. Radon measurements will be carried out in cooperation with

ÅF Infrastructure AB.

 

The measurements are made according to official decisions. Owners of apartment buildings are responsible to perform measurements of radon and this is a routine check.

 

Radon occurs naturally in the Swedish bedrock and can also be found in certain types of concrete. Älmhult is not in any high-risk area for radon and it is not known that there would be radon in the buildings.

 

We will put in measuring boxes in some of our apartments, you will be notified if you are affected.

Vi söker en ekonom!

Älmhultsbostäder AB är det allmännyttiga bostadsföretaget i Älmhults kommun. Vi sköter även ekonomin för Älmhults Näringsfastigheter AB. Nu söker vi en ekonom som skall arbeta med bokslutsarbete så som avstämningar av balanskonton, diverse rapporter och resultatrapporter varje månad. Dessutom göra årsbokslut och skriva årsredovisningar för båda våra bolag. Viss koncernredovisning förekommer också.

Vi arbetar i ett fastighetsprogram som heter Vitec hyra och där skall hyresdebiteringar och inbetalningar bearbetas. Man arbetar även med leverantörreskontra, kontering och betalningar, att ta fram beslutsunderlag för annan personal i organsationen. Inkasso- och kravverksamhet samt moms- och skatteredovisning ingår i arbetsuppgifterna.

Vi använder Raindance ekonomisystem.

Du som söker bör ha högskoleexamen eller motsvarande erfarenhet. Vi ser även att du har goda erfarenheter från Office främst Excel.

Har du frågor kontakta Tore Vestergård på tel 0476/554 25. Ansökan skickar du helst via mail till tore.vestergard@almhultsbostader.se eller per post till Älmhultsbostäder AB, Köpmangatan 27, 343 30 Älmhult.

Sista ansökningsdag är 2016-12-02.

Ventilationsaggregat Maskrosvägen 10

Ventilationsaggregatet på Maskrosvägen 10 är sönder. Nya motorer är beställda och kommer att bytas inom kort. 

 


The ventilation unit on Maskrosvägen 10 is broken. New engines are on order and will be replaced shortly.

Viktigt att veta!

 

Brandvarnare

 

Äbo är ansvariga för att brandvarnare finns i lägenheten, men det är hyresgästen som

därefter är ansvarig för skötsel och underhåll av brandvarnaren. Om den inte fungerar

kontakta oss.

 

 

Hemförsäkring

 

Ersättningsskyldig?

Skulle du råka orsaka en brand- eller vattenskada kan du bli ersättningsskyldig. Men för

det krävs att du på något sätt varit vårdslös. Har du själv råkat orsaka skadan kan du få

ett krav emot dig från Äbo. Din hemförsäkring kan då ersätta kravet.

Smålands kulturvecka

En fest för alla sinnen med internationella stjärnor i unika smålandsmiljöer. För mer info, klicka här.

Träna matte och svensk körkortsteori

Studieförbundet vuxenskolan har dragit igång träning i matte och körkortsteori i arabisktalande grupp. För att veta mer, klicka här

Energispartips!

 Klicka gärna in på Allmännyttans energispartips för att se hur just du kan bidra till mindre elkonsumtion! http://www.allmannyttan.se/energispartips/tips/ eller för att se deras filmer http://www.allmannyttan.se/energispartips/film/

Centrumarbete Älmhult

 

Älmhults Kommun vill skapa ett livskraftigt, välkomnande och tillgängligt centrum som lever året om. Under det kommande året tar centrumutvecklingen i Älmhult fart på riktigt. Målet är att göra centrummiljön mer attraktiv, trygg och välkomnande med en tydlig småstadskaraktär. Läs mer om det här

 

Nytt boende på HAGABO!

Bygget är i full gång ute på Murargränd och nu finns möjligheten för just dig att skriva kontrakt till en av dessa lägenheter!


De fyra husen består utav tvåor och treor i ett fyravåningshus.

Tvårumslägenheterna är på ca 61 Kvm och har en hyra på 7 300 individuell mätning av varm/kallvatten och el tillkommer på hyran.

Trerumslägenheten är på ca 71 Kvm och hyran är 8 600 individuell mätning av varm/kallvatten och el tillkommer på hyran.

 

För mer information och för att anmäla ditt intresse Klicka Här!
Det är först till kvarn som gäller!

ÄBO hyresgäst får lite mer

ÄlmhultsappenÄlmhultsbostäder är medlemmar i Handelsplats Älmhult. Det är för oss självklart att så långt vi förmår stödja den lokala handeln. Som hyresgäst hos oss vill vi även att du inte bara trivs med ditt boende, utan även med den ort du valt att bo i och dess utbud. Därför fördjupar vi vårt samarbete med den lokala handeln och vi gör det med att koppla Älmhultsappen till dig. Via Älmhultsappen kommer du fortsättningsvis finna ytterligare unika erbjudanden från lokal handel som enbart gäller dig som ÄBO-hyresgäst. Det du behöver göra för att utnyttja något av dessa är att på vår sajt registrera din 'app-prenumeration' med ditt kundnummer. När du har registrerat dig får du speciella erbjudanden - digitala kuponger - som du kan lösa in i butik. Varje erbjudande gäller en gång per kundnummer.

 

Registrera dig här

Första spadtaget i Hagabo

Första spadtagen i Hagabo ÄlmhultÄBO styrelseordförande Helen Bengtsson svingar spaden med riktning mot de samlade journalisterna. När allt är färdigt kommer fyra koncepthus stå klara i kvarteret Vången. Totalt 64 lägenheter om 2- och eller 3-rum och kök.
Intresserad av att bo i Hagabo, anmäl dig här!

Nya rutiner kring låsöppning och störningsärende

Låsöppning:

From 15 september 2015 kommer det vara Securitas som sköter låsöppningen mellan16:00-07:00 vardagar, samt helg. Kostnad för att få sin dörr upplåst är 2000kr. Ni når Securitas på 010-4705184. 

Störningsärende

Störningsärende mellan 16:00-07:00 vardagar, samt helg ringer du som hyresgäst Securitas på 010-4705184. Konstateras det att det är en störning, debiteras hyresgäst som har stört 3625 kr.

Parkeringsplats fd Ingvars kiosk/Amigo (Gunnar Gröpe)

From onsdag 16 december tom 1 januari kommer vi att öppna upp ytan för  fri parkering.

Felanmälan via Mina sidor

 

Nu fungerar det igen att göra felanmälan via Mina sidor.

Gunnar Gröpe

 Vi har stängt av området runt Gunnar Gröpe då vi planerar att riva fastigheten som finns där idag. 

Förråd Pallander

Den 16 november påbörjar vi byte utav fasadbeklädnad på förråden.

Vid frågor är du välkommen att ringa 0476-55420.

Systemuppdatering för registrering i bostadskön, parkering och lokal

 VIKTIGT, läs nedan information

From vecka 37 måste alla som är registrerade i vår bostads kö registrera om sig inom 6 månader för att behålla sin köplats, pga en systemuppdatering.

Viktigt att veta, Du som redan står i kön förlorar inte dina poäng som du har idag om du registrerar om dig inom 6 månader. Uppdateringen av programmet kommer bla att göra så du själv kan se hur många poäng du har på Min sida och blir lättare att använda för dig som sökande.

Du som är ny sökande kommer att kunna registrera dig from den 8 september.

 

IMPORTANT, please read the below information

From week 37, all the person who are registered in our queue on Älmhultsbostäders website must reregister again within six months to maintain your place in the queue, because a system update.

Important to know, if  you already are in the queue you  will not lose your points that you have today if you update within 6 months.

The program update will for example do that you can see how many points you have on the page and it will be easier to use.

HAGABO - Nya lägenheter nära service och natur

Det byggs nu för fullt i det nya bostadsområdet HAGABO. Älmhultsbostäder kommer här bygga totalt 64 lägenheter i fyra kombohus. De fyra rektangulära byggnaderna är fyra vångar höga. Husen är byggda i betong vilket ger hög brandsäkerhet och skyddar mot buller. Det finns hiss i varje lägenhetshus vilket skapar tillgänglighet. Alla lägenheter har egen balkong eller uteplats samt egen porttelefon för Er trygghet. Mellan varje hyreshus finns separata byggnader med lägenhetsförråd och återvinningsstation. Parkeringsplatser finns i anslutning till husen. Du kan läsa mer om våra lägenheter och göra en intresseanmälan redan nu.

Läs mer på sidan HAGABO

Ny gångbro vid stationen

I samarbete med Älmhults kommun ska Trafikverket bygga om Älmhults station till

en modern anläggning. Där de knyter ihop västra och östra sidan med en

gångbro. Arbetet kommer pågå mellan 24 augusti 2015-24 april 2016. För mer information, klicka här.

"En höghastighetsjärnväg kommer att bli en total 'game changer' för Älmhult"

IKEA Gudmund VollbrechtGudmund Vollbrecht mitt på den plats där allting började och som står under utveckling.

Det är 30 år sedan jag senast steg in genom entrén till vad som numera kallas IKEA KH. Mycket är nog sig likt på ytan. Gudmund möter upp och vi slår oss ner i ett litet mötesrum.
Av alla de samtal jag haft för Angeläget, så är Gudmund den mest självgående samtalspartner hittills. Det märks med all tydlighet att hela hans vardag handlar om symbiosen av Älmhults utveckling och IKEAs framtida behov.

Gudmund Vollbrecht har titeln Senior Advisor. "Det är väl det som dom kallar en gammal gubbe". Han skrattar och jag noterar att just gammal gubbe inte stämmer på något sätt. Informellt kan vi kalla Gudmunds roll som något av en integrationsgeneral för 'axeln' IKEA och Älmhult. Som så många andra har Gudmund en karriär bakom sig som till det yttre inte ser spikrak ut. Jägmästaren som stannade inom den akademiska världen, doktorerade och numer är adjungerad professor för Linnéuniversitet hamnade på IKEA för att utveckla skogsfrågor. Policy, skötsel, tillväxt och uttag av skogsresurser för IKEAs räkning och företagets skogsvarubehov var hans frågor på den tiden, 1998 t o m 2005.
Det blev en paus under några år. Gudmund verkade som Vd för Skogssällskapet för att 2009 återvända till IKEA. Först som kvalitetschef och från och med 2012 med andra ansvarsområden: att säkerställa Älmhult som IKEAs hjärta. Det är dessa frågor som intressant för ÄBO. Och för Älmhult.

Hur gör vi Älmhult mer attraktivt för att bo, besöka och att arbeta i? Det är en fråga som är synnerligen levande för vår ort. Och för ÄBO. Många processer är igångsatta, och fler ligger i framtiden. Det är denna frågeställning som tar upp större delen av Gudmunds tid.
"Det kommer att bli några tuffa år"! Gudmunds uttalande pekar mot framtiden och bland annat att Hagansäleden, centrumplanen, det nya stationsområdet, IKEA museum, tillbyggnad av IKEA Hotell och inte minst järnvägen/kommunikationer är faktorer som samverkar. Och som kommer att ytterligare  formas över tid.

"Älmhult som tätort behöver växa"

Gudmund gör en längre utläggning om sambandet med en centralort och dess befolkningsmängd. Han använder då och då ordet 'kritisk massa'. Vad jag förstår så är visionen att Älmhults tätort växer från nio till någonstans mellan 12 och 15 tusen invånare.
"Det finns en efterfrågan om handel, mötesplatser som kaféer, pubar och restauranger samt ett större föreningsliv. Den kritiska massan är m a o högre än vad orten idag kan bära. Det handlar bland annat om lönsamhet, att underlag finns för enskilda näringsidkare inom t ex handel och restaurang".  Gudmund gör en paus och konstaterar, "om Älmhult växer så ökar attraktiviteten".

"Skolan är jätteviktig"

Jag antecknar och Gudmund tar upp tråden där han nyss slutade. "IKEA har idag ca 2000 inpendlare. Vi vet att ungefär 300 medarbetare kan tänka sig att flytta hit. Det är en stor andel och skulle gynna kommunen stort. Men, eller och, skolan är ytterst avgörande. Vår vision är att Älmhult återfinns på 'tio-i-topp-listan'. Det är görbart och mycket är redan bra".
- Vad jag förstår så är internationella skolan ett IKEA-initiativ?

"Jo det är så, och av största vikt för våra internationella medarbetare. Det är många familjer som väljer att bo och arbeta här, och då är en internationell skola ett av det viktigaste argumenten för att välja Älmhult".

- Vi har även andra skolor!

"IKEA stöttar varje år med 8 miljoner till ortens skolor. Det är inte jättemycket i det stora hela men visar tydligt vår ambition och vilja att utveckla".

Vi gör en utvikning om landsbygden och skolor. "Jag är oerhört inspirerad av Virestads friskola, dom har visat att det finns andra alternativ som fungerar och som är attraktiva".
Skola, boende och närhet till kommunal service förstår jag är av största vikt för ortens attraktivitet. Återigen kommer vi in på den kritiska massan. "Älmhult är en mindre ort, och kommer så att förbli. Det är ingen stad. Och, IKEA är faktiskt också ett landsortsföretag. Det är våra rötter. Men, vi måste arbeta med att finna en balans, att erbjuda en del av det urbana utbudet och ändå behålla den mindre ortens många fördelar".

Under samtalet i detta ämne framskymtar Gudmunds bakgrund då han är uppväxt på Alnarp, där han bl a som ung arbetade med trädgårdsskötsel, och det finns ett stort hjärta som brinner för landsbyggden och den mindre orten. "Jag har gjort mina år i storstaden och trivs utmärkt i Älmhult.

Infrastruktur och kommunikationer

Vi återvänder till Älmhult, och till infrastruktur. "Älmhult har en stor fördel och det är järnvägen. Kommunikationer är av största vikt, såväl för inpendlare som för bofasta". Gudmund berättar om regeringens förslag om en ny högshastighetssträckning. "Det kommer att bli en total 'game changer' för Älmhult. En ny station med stop för höghastighetståg som når de närmaste större städerna. Vi talar om 40 min till Malmö och ca 55 till Kastrup". Dessa planer kan bli verklighet om kanske 15 år, så det är ett tag till dess. Under tiden har delar av IKEA flyttat från Sockerbruket i Helsingborg, till den nya mötesplatsen i Malmö fyndigt döpt till Hubhult.

Jag ställer frågan om denna etablering påverkar IKEAs expansion i Älmhult?

"Inte alls, det är helt olika affärsverksamheter. Älmhult är och förblir IKEAs nav för produkt- och affärsutveckling. Vi har nyligen etablerat 'Gulsippan', en utveckling av sortimentsbolaget".

Ett levande centrum - en räksmörgås

Med det nya museumet, det nya stationsområdet, en eventuell saluhall och även utökning av IKEA hotellet från 250 till 500 bäddar tillsammans med Hagansäleden och förtätning kommer Älmhults centrum att utvecklas - ja förändras. "Ingen kan idag säga exakt hur, men vi kommer få en ny rörelse i och kring centrum". Gudmund spekulerar om vilka rörelser som kan öka centrums attraktivitet, och därmed besökare från den nya handelsplatsen. "Vi behöver en räkmaka i centrum". Just denna liknelse är hämtad från en närliggande ort dit folk reser för att käka en räkmaka och för att handla. "Se bara hur 'Brasseriet' redan lockar gäster från Växjö". Gudmund för också upp tankar om handel och utbud. "Home of Home är inte bara ett platsvarumärke, det är en vision som kan fyllas. Möjligen kan fler inredningsbutiker finna en plats här. Butiker med ett unikt utbud och erbjudande som kompletterar IKEA".

Jag hör ofta Gudmund återkomma till just att vi som ort behöver fler mötesplatser. "Vi behöver skapa mer puls i centrum". Återigen hänger allt samman med den nämnda kritiska massan, attraktivitet och inflyttning.

Han nämner flera studiebesök på orter som precis som Älmhult har en dominerande arbetsgivare. "Olofström visade sig överträffa våra 'fördomar'. Ett levande centrum och bra utbud av idrottshallar, bibliotek och andra mötesplatser".

Våga vara okonventionell

Gudmund för fram tankar om att vara unika. "Det är viktigt hur Älmhult uppfattas. Vilken bild en besökare får, och vilket erbjudande orten har för en som funderar på att flytta hit".
Angeläget har tidigare snuddat vid dessa frågor och i detta nummer för bl a Lena Månsson upp frågan om infarterna. Gudmund ser mycket på innehållet, vad som erbjuds, "våga vara okonventioenll", är hans budskap. Exakt vad och hur får framtiden utvisa men av hans resonemang förstår jag att Älmhult redan om två år kan se mycket annorlunda ut - att orten erbjuder mer innehåll. "Det finns en stor kompetens i Älmhult och i kommunhuset för hur orten skall utvecklas. Vi samarbetar bra, håller inte med om allt men har stor ömsesidig respekt för varandras perspektiv och förväntningar".

Just i IKEAs fall är den stora förväntningen, och kanske utmaningen att attrahera personal. För Älmhult, och för IKEA, är det även av stor vikt att fler bosätter sig här. Med detta med oss ställer jag frågan om hur Gudmund ser på ÄBO?

ÄBO imponerar

"Jag har faktiskt tills nyligen varit hyresgäst hos ÄBO". Han fortsätter med att beskriva den mer affärsmässiga relationen till ÄBO. "Jag var nyligen på en presentation av Tore Vestergård angående ÄBO's ambition. Det är en imponerande framåtanda där och det märks att ÄBO verkligen tror på Älmhult".

Genom andra möten har jag förstått att IKEA och ÄBO har täta band, inte minst när det gäller utbudet av lägenheter för veckopendlare. "Haganäs 3 är en bra plan". Gudmunds konstaterande om dessa nya koncepthus visar tydligt att de nya husen svarar mot behov som IKEA har för stunden. Och för framtiden.

Förankring på orten

Angeläget har tidigare fört upp frågan om förankring på orten när det gäller företagare och högre tjänstemän. Gudmund är mycket tydlig. "När det gäller tjänstemännen på kommunen kan det vara en fördel att dom inte bor på orten, politikerna gör ju det. Och, just IKEA har flertalet av de högre cheferna som är bosatta i Älmhult".

Ämnet föranleder mig att ställa den retoriska frågan om IKEAs påverkan på orten i stort?
"Jo, som en så pass dominerande arbetsgivare är det ofrånkomligt". Jag vet sedan tidigare att Gudmund är IKEAs representant i 'Växande Älmhult'.  "Det är en viktig arena för att engagera och motivera Älmhults utveckling, och då även med perspektiv från det övriga näringslivet. Vi vet att just IKEA är 'loket' som drar och det har fungerat bra historiskt. Men, vi ser gärna mer engagemang från fler företag ".

Fritid och landsbygd

Under början av vårt samtal berättade Gudmund att han som ung ägnade sin fritid åt idrott. Friidrott. Så, min fråga om vad han numera gör under sin fritid får nästan samma svar, "cyklar, springer och plockar svamp". Vi tar några ord om den i år helt makalösa skörden av Karl Johan svamp, och ännu några ord om landsbygden. Ett ämne som jag gärna skulle vilja höra mer om från Gudmunds perspektiv. Men det får bli en annan dag. Vi går ut i höstmörkret och tar några bilder mitt på den plats som nu står under stor utveckling. Nya hotellet och IKEA museum skall snart ta form här. Ännu en del av vårt centrum.

Älmhult – internationell utsikt mitt i Småland

vimmel1.jpgÄlmhult är en unik kommun. Med placering längs med stambanan och närheten till Skandinaviens 'hubb' Kastrup i kombination med flera företag med global verksamhet är Älmhult mer internationellt än vad invånarantalet vid en första anblick skvallrar om. Och jo, IKEA är den stora anledningen till att du här möter människor från jordens alla hörn. Korttidsboende som besökare. Inpendlare som permanenta. Men, Älmhult är inte bara IKEA, det är så mycket mer. Sedan tiden då de första tågen gjorde sina stopp har kommunen burit fram ett antal företag som gjort avtryck på den stora arenan. Många gånger ledande inom sina områden. Allt från den unika och nischade skivbutiken med kunder över hela världen till spetsföretag inom elektronik, återvinning och automation. För att nämna några.
När du väl 'landat' här finns det mycket att upptäcka. Älmhult har många smultronställen. I centralorten eller ute i kommunens rika landsbygd finns det något för alla. Såväl rekreation som fritid som arbete och boende.

ÄBO flyttar in i Olivia

G0564240.jpgDu är nu välkommen till våra nya lokaler på Köpmangatan 27. VÄLKOMMEN!

Loftgångar

En loftgång får ej avgränsas. Loftgången får ej heller användas som förvaringsutrymme. Av säkerhetsskäl får loftgången ej blockeras. 

Älmhult - centrum för IKEA

ikea_old.jpgFörsta IKEA-varuhuset, Älmhult. Bild publiceras med tillstånd av Inter IKEA Systems B.V.

Att IKEAs vagga finns i Älmhult känner nog de flesta till. Idag är IKEA ett världsföretag med 315 varuhus i 27 länder och totalt 147 000 medarbetare.
I Älmhult har IKEA verksamhet med ett antal olika bolag och sysselsätter mer än 4 000 personer. Under de senaste åren, och fortsatt, sker ytterligare expansion på orten. Bland annat det nyöppnade varuhuset och den samtidigt uppförda Handelsplatsen längs med riksväg 23. Under 2016 öppnar även IKEA museum, ett framtida besöksmål som på ort och ställe berättar framgångssagan som ännu skrivs. Dessutom, det en gång så moderna 'IKEA värdshus', ett av landets första motell står under kraftig ombyggnad och öppnar snart som Smålands största hotell. Läs gärna den längre artikeln med Gudmund som ger sin syn på IKEAs roll som draglok i en av Sveriges mest dynamiska kommuner här och som dessutom ger en god bild av kommunens fortsatta utveckling.

Älmhultsbostäder AB

Torngatan 4 C

343 31 Älmhult

Tel: 0476 - 554 20

JOUR: 0470 - 468 51

 

Telefontider

Mån - Fre  kl 08.00 - 12.00

 

Besökstider

Mån-Tor kl 13.00 - 15.00

 

 

Lunchstängt kl 12.00-13.00

 

På grund av rådande situation gällande Covid-19 så uppmanar vi om att kontakta oss via telefon, mail eller bokade besök. 

 

 

Hantering av personuppgifter

 

Tillgänglighetsredogörelse

 

Dataskyddsombud: Elisabeth Olofsson, 0476-551 49

 

 

 

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.