Inflyttning

Glad familj inflyttad i sin lägenhet, barnen sitter i en flyttlåda

Välkommen till din nya bostad! Vi hoppas du skall trivas hos oss. Här delar vi med oss av våra bästa kom ihåg tips vid en inflyttning.

ADRESSÄNDRING
För att din post ska komma rätt till din nya adress är det viktigt att du gör en flyttanmälan i god tid före flytten. En flyttanmälan gör du till Skatteverket och till Adressändring. Vid en flyttanmälan är det vissa myndigheter som automatiskt får dina nya adressuppgifter. I övrigt måste du själv anmäla ändrad adress till föreningar, försäkringsbolag, tidningar osv.

NYCKLAR
Vid inflyttningen får du tre originalnycklar till lägenheten, och ibland även extra nycklar till postfack, bokning av tvättstuga, taggar eller garage. Nycklarna skall hämtas på Älmhultsbostäders kontor. Där får du skriva under en nyckelkvittens på hur många nycklar du har mottagit. Du är själv ansvarig för att hålla ordning på nycklarna. Om du skulle bli utelåst, så hör du på dagtid av dig till oss på Älmhultsbostäder, och kvällar och helger till Securitas fastighetsjour. Både under dagtid och kvällstid utgår debitering samt att du måste uppvisa legitimation för att bli insläppt. 

FLYTT AV EL OCH TELEFON
Vi hjälper dig att anmäla inflytt hos Älmhults nätoperatör E.ON. Skulle du själv vilja byta leverantör av hushållsel kan du självklart göra det. Tips är att jämföra priser på en jämförelsesajt för att få det bästa avtalet.

Du måste själv anmäla flytt av ditt telefon- och internetabonnemang. Kontakta dina leverantörer av telefon och internet för mer information.

HEMFÖRSÄKRING
Älmhultsbostäders fastighetsförsäkring täcker inte dina personliga ägodelar (lösöre). Därför uppmanar vi våra hyresgäster att teckna hemförsäkring för skador som rör den egna egendomen. Det är viktigt att teckna försäkring så att den gäller från första inflyttningsdag. Älmhultsbostäder betalar inte ut ersättning om hyresgästen exempelvis förlorar saker vid brand eller en översvämning i förråd och källare. Ej heller om en skada på grund av oaktsamhet inträffar i boendet. Detta går på den enskildes hemförsäkring. 

BESIKTNING
Lägenheten ska vara hel och ordentligt städad när du flyttar in. Avflyttningsbesiktning sker alltid innan inflyttningsdatum och ett protokoll upprättas. Där noterar vi eventuella skador och anmärkningar. Är det onormalt slitage debiteras detta utflyttande hyresgäst. Det kan ändå finnas brister som upptäcks i efterhand. Har du synpunkter på lägenheten är det viktigt att du tar upp det med oss direkt, så att problemet kan lösas snabbt och effektivt. Du har två veckor på dig att skriftligen påpeka fel och brister till oss.

SLITAGE
När du bestämt dig för att bli hyresgäst hos Älmhultsbostäder har du säkert varit och tittat på din blivande bostad. Då har du också sett i vilket skick den är och om det är något du vill förändra. I Älmhultsbostäders bestånd finns det både nya och gamla, samt slitna och nyrenoverade lägenheter. Du hyr lägenheten i befintligt skick. Normalt slitage åtgärdas inte av Älmhultsbostäder. 

BRANDSÄKERHET
Det är alltid bråttom när det börjar brinna. Kontrollera därför utrymningsvägar och annat brandskydd redan när du flyttar in. De utrymningsvägar du har tillgång till är trapphuset, balkongen, fönster med hjälp av stege på vissa hus, eller via brandkårens stege. Tre livsviktiga saker att tänka på vid brand är att du stänger lägenhetsdörren efter dig om det brinner i din lägenhet, att du inte använder hissen och att du aldrig springer ut i ett rökfyllt trapphus om det brinner hos grannen. En brandvarnare ska finnas i varje lägenhet. Om det saknas i din bostad, kontakta oss. Våra brandvarnare har ett batteri med en lång livslängd, och detta batteri byter du själv ut när det är dags. Testa brandvarnaren då och då och hör av dig till oss om den inte fungerar.

Skulle en brand utbryta  ska hyresgästen själv kontakta sitt föräkringsbolag som ordnar med nytt eller tillfälligt boende. Vid brand i ett hyreshus äger fastighetsägaren rätt enligt hyreslagen att ej fortsätta kontraktet med ansvariga hyresgäster. 

Två personer som hänger i soffan med en TV-dosa i handen.

Anmäl flytt till:

Skatteverket

www.skatteverket.se

Adressändring

www.adressandring.se
eller ring 0771- 97 98 99