Brandvarnare och hemförsäkring

Tjeje som lutar sig mot flyttlådor, blundar och dricker kaffe.

Har du en hemförsäkring? Om inte så är det läge att skaffa en omedelbart så att du kan vara lugn och trygg i ditt boende.

Ersättningsskyldig?
Skulle du råka orsaka en brand- eller vattenskada kan du bli ersättningsskyldig. Men för det krävs att du på något sätt varit vårdslös. Har du själv råkat orsaka skadan kan du få ett krav emot dig från Älmhultsbostäder. Din hemförsäkring kan då ersätta kravet. 

Vad händer om en lägenhet brinner?
Om det brinner i en lägenhet och det inte går att släcka branden, måste hyresgästerna ta sig ut. Då ska dörren till rummet där det brinner stängas och även stänga lägenhetsdörren på vägen ut.

Om branden startat i en annan lägenhet ska hyresgästen stanna kvar i sin egen lägenhet med stängd dörr. Varje lägenhet är en egen brandcell, som ska klara brand i minst 60 minuter.

Följande gäller:
Öppna inte lägenhetsdörren för att kontrollera röken i trapphuset.
Gå ut på balkongen eller fram till ett fönster och ropa på hjälp.
Ring 112 om möjlighet finns.
Avvakta hjälp från räddningstjänsten.
Använd aldrig hissen för utrymning.

Vid brand i ett lägenhetshus äger fastighetsägaren rätt enligt hyreslagen att ej fortsätta kontraktet med befintliga hyresgäster.
Oavsett katastrof ska hyresgästerna själva kontakta sitt försäkringsbolag som ordnar ett nytt eller tillfälligt boende.

Brandöva steg för steg
Gör din egen brandövning hemma hos dig. Det tar inte mer än några minuter, men kan rädda liv.

Förbered er:
Samla alla som bor i hemmet. Berätta för alla vad ni ska göra.

Bestäm en återsamlingsplats: Enas om en plats utanför bostaden där ni ska samlas om det brinner. Välj en plats där man ser huset.

Gör en utrymningsplan: Gå från rum till rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det börjar brinna där. Prata om att röken är giftig och hur man kan krypa under den för att ta sig ut. Bor ni i lägenhet, prata igenom vad man gör om det brinner i trapphuset - stänger dörren om sig och använder andra vägar ut om det går, bor man högt upp är det larma och sedan hålla sig synlig för Räddningstjänsten i fönster eller på balkong som gäller.

Kolla era utrymningsvägar: Se till så att alla dörrar och fönster är framkomliga. Ta bort sådant som står i vägen. Använd alltid ytterdörren i första hand, altan- eller balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje hand. Bor ni högt upp, diskutera om man kan ta sig ut från balkong eller fönster med en hopfällbar brandstege som ni kan ha hemma.