Temperaturen i din lägenhet

Två personer med raggsockar som sitter med sina fötter mot ett element.

Älmhultsbostäder strävar efter att leverera mellan 20 till 21 grader i lägenheterna under vintersäsongen. Den lägre gränsen 20 grader är vald med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus och den övre gränsen har valts av miljöskäl.

Tips för bra inomhustemperatur

Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt. Om du ändå upplever att det känns kallt trots att du klär på dig mer, följ då våra tips.
Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Runt elementen ska luften kunna röra sig fritt, så att värmen sprids till resten av lägenheten.
Vädra snabbt när det är kallt ute, max fem minuter. Annars kan temperaturen i din lägenhet sjunka.
Använd bara spisfläkten när du lagar mat. Om fläkten står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
Rengör ventiler. I en del hus finns synliga tilluftsventiler. De kan sitta vid fönstret eller inne i lägenheten. I tilluftsventilerna kommer frisk luft in. Vrid inte på dem och täpp inte till dem.

Är det ändå kallt?
Om du upplever att det är kallt trots att du följer råden ovan kan du mäta temperaturen. Mät mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar temperaturen under 20 grader flera dagar i rad är du välkommen att kontakta oss.
Logga in på Mina sidor och gör en felanmälan eller ring oss på 0476-554 20. Då kommer en fastighetsskötare hem till dig och undersöker vad som är fel.
Tänk på att kalla element inte behöver betyda att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer blir elementen kalla.

Miljöpåverkan
För varje grad vi ökar temperaturen i lägenheterna ökar energiförbrukningen med 5 procent och det bidrar till negativ klimatpåverkan.

Referensgivare
I många av våra lägenheter sitter det referensgivare som är kopplade till värmesystemet. Dessa får du inte göra någon åverkan på eller avlägsna. Vi märker då detta i vårt system och du blir betalningsskyldig.