Andrahandsuthyrning

Kille med gul mössa i en soffa med flyttlådor och blommor.

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke och ta emot en hyra som är för hög. Även att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt är förbjudet. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom du som hyresgäst kan förlora ditt hyreskontrakt.

  • Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt.
  • Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent.
  • Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.
  • Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste använda lägenheten som din fasta bostad och vara folkbokförd på adressen.
  • Det krävs alltid samtycke från Älmhultsbostäder AB för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.
  • Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

Vid upplåtelse i andra hand är det alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för lägenheten. Upplåtelse kan ske tidigast en kalendermånad efter det att komplett ansökan kommit ÄBO tillhanda och tillstånd kan högst gälla under ett år.

 

Grå katt som ligger på ett element med en filt under sig.

Ansökan om andrahandsuthyrning

Ladda ned ansökan, svensk version (PDF-350Kb)

Download English version (PDF-353Kb)

Inkommen ansökan behandlas inom 1 månad.